Orkanski udari bure podno Velebita, problemi u prometu

Foto: Daniel Pavlinović

Izuzetno opasno vrijeme razlog je što je Državni hidrometeorološki zavod za Podvelebitsko područje upalio crveni, a za Kvarner i Istru narančasti, a ostatak obale žuti meteoalarm. Na Jadranu jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.  Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).
Bura je tijekom noći na riječkom aerodromu imala udare do 96 km/h, Paškom mostu 108 km/h, okolici Senja 118 km/h, a na Krčkom mostu do 121 km/h.
Hrvatski autoklub izvještava da su zbog vjetra, samo za osobna vozila otvorene:
  • autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče, između čvorova Maslenica i Sveti Rok (obilazak za ostale skupine vozila je državnim cestama: čvor Sveti Rok-DC27 Gračac – DC54 Zaton Obrovački-Maslenica),
  • autocesta A6 Rijeka-Zagreb, između čvorova Kikovica i Delnice (obilazak za ostale skupine vozila je državnom cestom DC3 preko Gornjeg Jelenja),
  • Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.
Na autocesti A7 Draga-Šmrika, Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Karlobaga i lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I i II.skupina).
Zbog loših vremenskih uvjeta u prekidu su:
  • trajetna linija Prizna-Žigljen;
  • katamaranske linije Novalja-Rab-Rijeka, i Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka.
D.G.