VIDEO Kako riba gubi strah od ronilaca? – Uspostavimo “No Take” zone i tu je nemojmo loviti

Foto: Boris Kačan

Možemo li postići da riba na pojavu čovjeka u moru ne bježi? Odgovor na ovo pitanje dat će stručnjak i naš suradnik, predsjednik Zajednice Turističkog Ronjenja HGK Vedran Dorušić, iz ronilačkog centra Foka.

– Odgovor na pitanje postavljeno u naslovu je jednostavan; ako ronioci oko njih stalno rone i ne rade joj štetu. Ovakav princip promijeni kompletan doživljaj lokacije, jer ronilac može plivati kroz plovu ribe. Unutar svake plove skrivaju se i veliki grabežljivci, poput Zubaca. Takav razvoj situacije diže kvalitetu lokacije tisuću puta! Na žalost kod nas još uvijek ne postoje prave No Take zone ili Bijele bove koje imaju Francuzi. Ali ovo bi Hrvatskoj puno pomoglo u daljnjem razvoju ronilačkog turizma – poručuje Vedran Dorušić.

Na stranicama svog ronilačkog centra Foka, objavio je i video za kojeg kaže da je stavljen da vidimo kako se riba privikne na ronioce koji stalno rone i ne diraju ribu. Ovo nije snimka iz Italije ili Francuske, ovo je snimljeno u Hrvatskoj. Na mjestu gdje se čuva samo na naćin da nema ne dopuštenog ribolova, poručuje.

D.G.