Mjesec dana istražnog zatvora za 10 osumnjičenika u aferi JANAF

Foto: Screenshot / Youtube

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odredio je jednomjesečni istražni zatvor desetorici osumnjičenika u aferi Janaf zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela sudac istrage je odbio, javlja HRT.

Dražen Barišić i Vinko Grgić nisu još došli pred suca istrage jer su trebali prethodno dati iskaz DORH-u. O eventualnom  istražnom zatvoru za njih dvojicu sudac istrage odlučivat će sutra ujutro, doznaje se iz izvora bliskih istrazi.

USKOK je za 12 od 13 osumnjičenika zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, dok je jedna osumnjičena osoba nakon sinoćnjeg ispitivanja puštena da se brani sa slobode.

Budući da je sudac istrage odbio prijedlog tužiteljstva da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, Tomislav Kamber, zamjenik ravnateljice USKOK-a, kazao je da će se oni zato najvjerojatnije žaliti.

Odvjetnici osumnjičenih nisu krili zadovoljstvo što je sudac istrage djelomično prihvatio njihove argumente.

Veljko Miljević, odvjetnik prvoosumnjičenog Krešimira Peteka, kazao je da je to jedan veliki napredak. Smatra da je to dobra sudačka odluka, ali da to ne znači da je odvjetnici neće napadati kada ju vide u pisanom obliku.

Ivo Farčić, odvjetnik prvoosumnjičenog Dragana Kovačevića, kazao je da je njegov klijent izmoren jer “ovo sve za njega traje 48 sati”. Dodao je da je Kovačević čovjek visokih intelektualnih sposobnosti i da se dobro drži.

Do 23.30 desetero okrivljenika nije stiglo iz Županijskog suda u Remetinec.

Podsjetimo, u sklopu velike akcije uhićenja i pretraga u Zagrebu, Velikoj Gorici, Ivanić-Gradu i Novoj Gradiški, osumnjičeno je 13 osoba, među njima i dva saborska zastupnika – HDZ-ov gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić. Uhićen je predsjednik Uprave JANAF-a Dragan Kovačević.

Krešimir Petek, vlasnik tvrtke Elektrocentar Petek iz Ivanić Grada, tereti se da je mitom pokušavao iznuditi pogodovanje za svoju tvrtku. Predsjedniku uprave Janafa je navodno isplatio 1,96 milijuna kuna, 100 tisuća kuna Vinku Grgiću, a s Barišićem su pregovori navodno bili u tijeku. Neslužbeno se doznaje i kako je Dragan Kovačević znao što mu se sprema. Navodno je u srijedu navečer dobio informaciju o akciji USKOK-a te je pokušao uništiti kompromitirajući materijal.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

SLUČAJ JANAF Zbog sumnje u gospodarski kriminalitet PNUSKOK kazneno prijavio 13 osoba

Priveden šef Jadranskog naftovoda, traži se skidanje imuniteta HDZ-ovcu i SDP-ovcu

Vaš komentar