Iznenada preminuo varaždinski pomorac, ni tjedan dana nakon iskrcaja s broda “Zagreb”

Foto: Facebook

Nakon što je preklinjao Atlantsku plovidbu i hrvatsku državu da mornarima broda “Zagreb”, zarobljenima zbog pandemije na moru, omogući odlazak doma, u Varaždinu je, niti tjedan dana nakon silaska s broda, iznenada umro Nikola Jaklin.

Nikola, koji je na brodu bio kuhar, alarmirao je javnost o nepodnošljivoj situaciji na brodu. Na Zagrebu je plovilo 16 hrvatskih mornara, devet su mjeseci bili na brodu, od čega 200-tinjak dana bez silaska na kopno, piše Jutarnji list.

Incidenti su bili sve češći, zapovjednik broda, kapetan Leon Bjelokosić, upozoravao je Atlantsku plovidbu o hitnosti iskrcaja, a kuhar se obratio javnosti.

– Molim pomozite, želim doma. Osjećam se kao rob – zavapio je Nikola Jaklin 31. kolovoza u Jutarnjem listu.

Ni mjesec dana kasnije, 16. rujna, Nikola i posada sletjeli su na zagrebački aerodrom. Iscrpljen, ali sretan, Nikola je zahvalio Jutarnjem.

– Beskrajno vam hvala. Da Jutarnji nije pisao o našoj agoniji, i danas bismo bili negdje na moru. Iako je kapetan upozoravao na lošu atmosferu na brodu, i tražio da se brod preusmjeri, nitko ga nije slušao. No nakon priče u Jutarnjem, stvari su se pokrenule – rekao je dok je u hotelu u Velikoj Gorici čekao jutro da krene za Varaždin.

Smijao se kako su ih na letu zamotali u ‘neke raznobojne, svemirske kostime ratnih boja, s maskama na licu, vizirima i kapuljačama preko toga’. Nije mogao spavati pa je već u četiri sata krenuo put Autobusnog kolodvora i sjeo na prvi autobus.

Pri silasku s broda i kasnije, po dolasku u Varaždin, nosio je majicu s natpisom ‘Karma is the bitch’, svoju ironičnu poruku bivšem poslodavcu i svijetu.

Živio je i radio na brodovima od 2004. godine, ali nakon ovog iskustva na brod više nije namjeravao.

– Što očekujem doma? Hmmm, novu borbu. Trebam se priviknuti na novi način života. Buđenje ujutro, pa pola sata put do posla, odraditi svoje i doma. Ukratko, da, novu borbu. Okrenuti novi list, stranicu i krenuti u to – govorio je o budućnosti Nikola, piše Jutarnji list.

U petak se čuo s prijateljima. Za subotu je za njih pripremao srnetinu. Želio je s dečkima proslaviti povratak…

Iskrena sućut obitelji i prijateljima od redakcije portala Morski HR.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

AGONIJA HRVATSKIH POMORACA “Molimo vas, pomozite nam, mornari su na rubu živaca!”

NAPOKON SU DOMA Nakon devet dugih mjeseci na brodu Atlantske plovidbe