Nasukao se putnički brod Amorella, ponos splitske brodogradnje – Poslušajte hitni poziv s broda

Foto: Screenshot

Putnički Brod Viking Linea Amorella nasukao se u finskom arhipelagu Åland, između Baltičkog mora i Botničkog zaljeva. Brod je bio na putu prema Stockholmu kada se nasukao. Nitko nije ozlijeđen, a iza 14 sati krenula je evakuacija putnika.

Putnici su okupljeni na palubi u spasilačkim prslucima. U tijeku je akcija spašavanja, ali još uvijek nitko nije u opasnosti, objavile su finske spasilačke službe.

Nasukavanje se dogodilo oko 12.50 sati. Brod je požurio prema obali kako bi se namjerno nasukao da bi posada mogla stabilizirati situaciju, odnosno spriječiti potonuće.

 

 

Posada je tamošnjem centru za spašavanje na moru poslala hitnu poruku na engleskom jeziku. ”Mayday, procijenili smo situaciju. Imamo prodor mora u donjim dijelovima broda i još provodimo procjenu, ali more prodire na nekoliko mjesta.”

– Amorella se nasukao južno od Långnäsa. Upozoreni su okolni brodovi, a nekoliko najbližih mjestu nasukavanja, spremno je za evakuaciju. Trenutno je situacija stabilna i ljudski životi nisu u opasnosti –  piše Obalna straža na Twitteru.

Amorella je bila na putu od Turkua do Stockholma, a prema riječima direktorice kompanije Viking Line, Johanne Boijer-Svahnström, na brodu je oko 200 putnika i 80 članova posade.

Podsjetimo, riječ je o brodu izgrađenom u splitskom brodogradilištu, a koji je svečano predan 28. rujna 1988. godine. Bio je ponos grada Splita. Brod može primiti skoro dvije tisuće putnika i 400 vozila, što je bilo vrhunac u doba kada je izgrađen.

Zanimljivo je spomenuti i da je finska brodarska kompanija Viking Line prije osam mjeseci objavila da prodaje “Amorellu”. Do kraja 2020. godine trebao bi je zamijeniti novi brod Viking Glory koji stiže iz brodogradilišta Xiamen u Kini. Amorella plovi pod finskom zastavom, a matična mu je luka Mariehamn.

U trenutku dok pišemo ovaj članak, brod je i dalje nasukan, a oko njega je niz brodica spasilačkih službi i protiv zagađenja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PRODAJE SE BROD “AMORELLA” – Ponos splitske brodogradnje

Knjiga o brodovima kojima je Split gradio svijet