Treći hrvatski kontingent vratio se iz operacije Sea Guardian

FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

SPLIT – Treći hrvatski kontingent vratio se u utorak, 22. rujna 2020. godine iz Sredozemlja gdje je brodom Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 „Dubrovnik“ sudjelovao u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian.

Pripadnike 3. hrvatskog kontingenta na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu pozdravili su, postrojeni na pramcima, članovi posada brodova Hrvatske ratne mornarice, dok ih je na sidrišnoj rivi dočekao zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli s načelnicima odjela Zapovjedništva i zapovjednicima postrojbi HRM-a.

FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

Zapovjednik broda RTOP-42 „Dubrovnik“ je poručnik bojnog broda Ante Uljević, dok je zapovjednik ovoga kontingenta bio kapetan korvete Marinko Majić. Osim trideset i dva člana posade broda, u sastavu 3. HRVCON-a bio je i časnik za vezu u Zapovjedništvu MARCOM-a u Londonu.

Raketna topovnjača RTOP 42 „Dubrovnik“ u ovoj je misiji bio u svojstvu zapovjednog broda skupine, a u potpori su mu bile zračne snage i brodovi stalne NATO-ove skupine SNMG2. Od provedenih aktivnosti ističu se patroliranja u akvatoriju Malte zajedno sa zapovjednim brodom SNMG2 ESPS „Alvaro de Bazan“ Ratne mornarice Kraljevine Španjolske. Uz temeljne zadaće, kontingent je bio zadužen i za dostavljanje podataka o brodovima od posebnog interesa za NATO u području središnjeg Mediterana.

FOTO: D. Mišić, M. Siriščević

Uz navedeno, pripadnici HRM-a sudjelovali su i u vježbi MSAA (Maritime Situational Awareness and Approach), vježbovnim aktivnostima na temu prekrcaja tima za pregled sumnjivog broda u kojoj sudjeluje i civilno plovilo. Vježba je provedena po prvi puta nakon proglašavanja pandemije COVID-19.

Brod „Dubrovnik“ je u misiji bio angažiran od 3. do 21. rujna 2020. godine, a provodio je neborbene zadaće. Tijekom šesnaest dana koliko je proveo u plovidbi, prešao je 3540 NM kroz 186 sati dnevne te 160 sati noćne plovidbe. Ovo je njegov drugi angažman u operaciji Sea Guardian, a sudjelovao je u niz međunarodnih vojnih vježbi u zemlji i inozemstvu.