Foto: Istramet / Facebook / Screenshot

Danas je prvi dan kalendarske jeseni koja počinje jesenskim ekvinocijem u 15:30 h, a konačno je i vrijeme poprimilo jesenska obilježja.  Jačih grmljavinskih sustava ima na otvorenom moru, a kao što je i uobičajeno za prvi dio jeseni ni pijavice nisu rijetka pojava. Jutros ih se nekoliko javilo u Dalmaciji kod otoka Mljeta, javlja IstraMet.

Zadržavale su se nad morem desetak minuta. Pijavice se stvaraju jer je površina mora još topla, Jadran se nalazi s prednje strane polja niskog tlaka zraka te nam je stigao znatno vlažniji zrak nego prethodnih dana.

 

Državni hidrometeorološki zavod izdao je upozorenje za pomorce i nautičare na mjestimice nevere. Mjestimice udari juga 35-40 čvorova, uglavnom samo na jugu Jadrana. Na moru će lokalno pasti velika količina kiše, puše jako jugo, atmosfera je nestabilna, jer iz smjera jugozapada pritječe vlažan zrak. Stoga na moru do kraja dana valja pripaziti.

Idući dani donose nastavak promjenjivog vremena uz mjestimičnu kišu, pljuskove i grmljavinu. Glavnina nestabilnosti stiže u noći na petak kada su obilne oborine izgledne i na zapadu i jugu Istre.