Biti dijelom Fiumanke ne žele propustiti ni oni najveći!

Foto: Rolex / Studio Borlenghi / PR

RIJEKA – Nakon prijava kompetitivnih jedrilica Toto Trevel (ex. Tutta Trisete 2) i Molo longa (ex. Tutta Trisete), brodova sličnih performansi između kojih se trebala voditi najizglednija borba za osvajanje naslova pobjednika Fiumanke, očito će im račune pomrsiti neočekivana najava dolaska prošlogodišnjeg pobjednika, no ovoga put s još većom jedrilicom Way of Life (ex. Morning Glory).

Riječ je o jedrilici dužine gotovo 27 metara, širine gotovo 5 metara i s jarbolom od 41 metra, koja dostiže brzinu od preko 30 čvorova i jedna je od ponajboljih maksi jedrilica u svjetskim razmjerima s rekordima na regatama poput Newport to Bermuda Race i Transpac (Los Angeles to Honolulu) te upisanom pobjedom na Rolex Middle Sea Raceu, jednoj od najzahtjevnijih europskih regata.  Prošle godine preuzela ju je posada EWOL-a sa slovenskim skiperom Gašperom Vinčecom i krenula s ispisivanjem nove uspješne povijesti.

Foto: Fiumanka / PR

Na ovogodišnju regatu doći će i nasljednik ACI-eve flote jedrilica Jeanneau One Design 35 uz koju je osobito vezana medijska regata koja se na njima održava već dugi niz godina. Danas su jedrilice iz te flote u privatnom vlasništvu, no i dalje se iznajmljuju i koriste za potrebe održavanja ove jedinstvene regate. ACI će na Fiumanki predstaviti jednu od četiri nove jedrilice ClubSwan 36 koje su stigle kao zamjena za flotu JOD-ova i organizaciju regata, tečajeva jedrenja i  korporativnog jedrenja. Riječ je o vrlo brzoj jedrilici s kontra foilom (krilom) koja će sigurno ostvariti zapažen rezultat na Fiumanki, a za kormilom će se naći proslavljeni hrvatski jedriličar Ivan Kljaković-Gašpić (Bambi).

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: