Foto: Boris Kačan

Najavljena promjena vremena stigla je do Jadrana donoseći kišu i nešto niže temperature zraka u odnosu na one koje smo imali do nedavno.

Protekle noći višesatno grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je zadarski arhipelag, najjače je pogodilo područje Dugog otoka. Naselje Sali je primilo oko 150 litara kiše po kvadratnom metru. Dijelove otoka pogodile su poplave, a velika količina oborine u kratko vrijeme poplavile su podrume mnogih kuća, javlja Dalmacija danas.

Prema jutro nevrijeme je zahvatilo Konavle. Primjerice, u Grudi je palo 120 litara kiše po kvadratom metru što je također izazvalo lokalne bujice. Obilne kiše bilo je na Pelješcu, a u Stonu je palo 76 litara po kvadratnom metru.

Foto: Boris Kačan

Zanimljiva meteorološke situacija događala se između 10 i 11 sati na splitskom području. Dok u samom gradu nije pala ni kap kiše, samo nekoliko kilometara prema istoku, na području Žrnovnice razvio se oblak koji je “zapeo” za Mosor i donio 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Tako su se oborinske vode slijevale prometnicama i usporavale automobile, a najviše problema je bilo na lokalnoj cesti kod skretanja u bivši kamenolom u Žrnovnici gdje je bujica donijela polumetarske naslage zemlje i žala, stoga se promet jedno vrijeme odvijao krajnje otežano.

Nešto prije 15 sati grmljavinski oblak zahvatio je Split, ali i dijelove Dalmatinske zagore. U ovom oborinskom valu najviše kiše palo je na zapadu splitskog poluotoka, što se vidi i po temperaturama zraka. Primjerice, na Spinutu je u 15 sati izmjereno 20 stupnjeva, a na istoku grada 27°C.

Foto: Saša Čuka

Uz obilnije pljuskove, u Zagori su temperature zraka ponegdje pale do 18°C.

Lokalnih grmljavinskih nestabilnosti danas će biti sve do kraja dana, a povoljnije vremenske prilike nas očekuju u četvrtak. Već u petak stiže nova jaka promjena vremena koja donosi jaku kišu, a od subote i zahlađenje koje bi moglo rezultirati i prvim snijeg u najvišim planinama. Oborine koje su pale do sada samo su manji dio onoga što se očekuje do kraja nedjelje.

Spomenimo meteorološku zanimljivost da je jutros do 8 sati u Njegušima u Crnoj Gori u samo 24 sata palo ekstremnih 337 litara kiše po kvadratnom metru, piše Dalmacija danas.

I.B.