2 min. čitanja

KVALITETNIJE POVEZIVANJE CRESA I LOŠINJA Obnavlja se cesta između Osora i Nerezina

KVALITETNIJE POVEZIVANJE CRESA I LOŠINJA Obnavlja se cesta između Osora i Nerezina
Foto: Youtube / Screenshot

OSOR – U prostorima Arheološke zbirke Osor danas je potpisan važan ugovor o obnovi državne ceste D100 između Osora i Nerezina, koja povezuje otok Cres s Malim Lošinjem. Ugovor su u ime investitora potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta, Josip Škorić, član Uprave Vodoopskrbe i odvodnje Cres Lošinj, Neven Kruljac, predsjednik Uprave GP Krk, Josip Purić, kao i predstavnici Hrvatskih voda te Elektroprimorja Rijeka. Na potpisivanju su sudjelovali i ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić, kao i gradonačelnik Grada Cresa, Kristijan Jurjako.

– Ovo je posljednja dionica koju je trebalo obnoviti. Riječ je zapravo o jednom uskom grlu, crnoj točki i, sigurnosno gledano, po cesti je bilo opasno voziti. Za dionicu je pripremljena sva dokumentacija te su ishođene sve potrebne dozvole. Projekt se odužio iz razloga što je trebalo uskladiti zahtjeve konzervatora i arheologa, tako da hvala i njima. Pronašli smo najbolje rješenje tako da će cesta, potpisom današnjeg Ugovora, za 18 mjeseci biti u potpunosti obnovljena. Preostaje nam još rekonstrukcija dionice prema Porozini za koju pripremamo dokumentaciju – izjavio je ministar Oleg Butković nakon potpisivanja Ugovora.

Od ostalih projekata na cresko-lošinjskom području ministar je posebno izdvojio ulaganja u lučku infrastrukturu, poput izgradnje novog creskog lukobrana, rekonstrukcije luke Mrtvaška ili dogradnje luke na Unijama.

https://www.facebook.com/oleg.butkovic/photos/pcb.3316059181809460/3315942155154496/?type=3&theater

– Ukupna vrijednost ovih projekata iznosi oko 150 milijuna kuna, a financiraju se od strane Europske unije. Pored toga u pripremi je i obnova, tj. proširenje zračne luke Lošinj, tako da i to planiramo sufinancirati putem EU fondova – istaknuo je ministar.

Zadovoljstvo Ugovorom izrazila je i gradonačelnica Malog Lošinja, Ana Kučić istaknuvši kako je potpis Ugovora možda posljednji korak u obnovi najvažnije otočne prometnice, no prvi po pitanju projekta aglomeracije, važnog infrastrukturnog zahvata obnove komualne infrastrukture koji Grad Mali Lošinj očekuje u sljedećim godinama.

– Zahvaljujem Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture i ministru Butkoviću, Vladi Republike Hrvatske, HEP-u i Hrvatskim vodama na tome da se ovaj prvi korak po pitanju realizacije projekta aglomeracije pokrenuo, na opće zadovoljstvo, prije svega mještana Osora i Nerezina, a onda i svih ostalih građana Malog Lošinja – naglasila je gradonačelnica Ana Kučić.

Dodajmo kako ukupna vrijednost projekta obnove dionice Osor – Nerezine, duljine 2,5 kilometara, iznosi 37,3 milijuna kuna (bez PDV-a), a od navedenog iznosa Hrvatske ceste ulažu 25 milijuna kuna, Komunalno društvo Vodoopskrba i odvodnja Cres Lošinj ulaže dodatnih 11 milijuna kuna u sustav vodoopskrbe i odvodnje, HEP sa 445 tisuća kuna financira elektroenergetske radove, a Grad Mali Lošinj za javnu rasvjetu planira izdvojiti 830 tisuća kuna.

Završetkom radova na dionici cesta će se proširiti do širine od trinaest metara, a uz prometnicu će se izgraditi biciklistička staza te nogostup zajedno sa zatvorenim sustavom odvodnje i novom javnom rasvjetom.

Treba istaknuti kako dionica ceste prolazi zaštićenim područjem otoka Lošinja i nalazi se u neposrednoj blizini starog grada Osora, nekoć najvažnijeg urbanog središta čitavog lošinjsko-creskog područja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.