METEOROLOŠKI SPEKTAKL Dok su sijevale munje, meteor preletio iznad Šibenika

Foto: Valerio Baranović / Šibenik IN

ŠIBENIK – Na nebu iznad Šibenika kolege s portala Šibenik IN svjedočili su meteorološkom spektaklu. Fotoreporter Valerio Baranović  je s tvrđave Barone fotografirao munje, ali nije očekivao da će mu u kadar ‘upasti’ i meteor.

Šibenski profesor i strastveni kvizaš Krešimir Škugor je potvrdio da je riječ o meteoru.

– Zapravo je prilično dugo svijetlio, dvije do tri sekunde. Prvo se blago ugasio pa pojačao sjaj i izgorio jer je vjerojatno došao u niži, gušći sloj atmosfere. Točno je iz oblaka ‘izletio’. Možeš slobodno napisati da je to meteorološki spektakl bio – kazao je profesor koji je i sam snimio meteor kako leti nad Šibenikom.

Prema hrvatskoj enciklopediji, meteor je svjetlosna pojava nastala zagrijavanjem meteoroida (ili sitnijih tijela) pri gibanju velikom brzinom (do 72 km/s) kroz Zemljinu atmosferu. Zbog Zemljina gibanja, učestalost opažanja meteora i njihov sjaj rastu od večeri do zore, kada meteoroidi susreću onu Zemljinu stranu koja je okrenuta prema smjeru gibanja na putanji oko Sunca. Sporadične meteore moguće je vidjeti svake vedre noći. Iznimno veliki meteori nazivaju se bolidi.

Kako je to izgledalo, pogledajte u galeriji i na snimci.

D.G.