Godinu dana od potonuća Bourbon Rhodea – Kako je nastradao šibenski kapetan?

Foto: Facebook

Točno je godinu dana od potonuća tegljača Bourbon Rhode. Brod kojim je zapovijedao šibenski kapetan Dino Miškić, zahvatio je uragan pete kategorije Lorenzo, na oko 1200 nautičkih milja od francuskog otoka Martiniquea na Karibima, usred Atlantskog oceana. Havarija je zavila je u crno obitelji 11 članova posade, među kojima i onu šibenskog kapetana. Trećeg dana nakon potonuća, pronađena su trojica preživjelih, a nedugo potom i tijela četvorice smrtno stradalih mornara. Gotovo mjesec dana tragalo se za ostalima na području Atlantika višestruko većem od Jadrana, no nažalost, potraga nije urodila plodom. Priča o kojoj je najiscrpnije izvještavao naš portal, na svjetlo dana je izbacila dokumente koji su potvrdili da je brod prije isplovljavanja bio u katastrofalnom stanju, a tragedija se mogla izbjeći. 

Pomorac iz Manile (podaci poznati redakciji) s broda „Piet“ koji nam je u ustupio snimku spašavanja prvih preživjelih kolega s potonulog Bourbon Rhodea, nedugo nakon spašavanja ispričao nam je šokantnu ispovijest za koju tvrdi da su mu nakon spašavanja, ispričali preživjeli brodolomci.

Foto: Screenshot / Morski HR

“Jedanaest ih je bilo u i oko splavi, a onda ih poklopio val”

Jesu li vam preživjeli ispričali što se dogodilo i jesu li vidjeli kapetana?

– Ispričali su da nisu vidjeli kapetana nakon što im je naredio da napuste brod, jer se ubrzo brod prevrnuo. Jedan od njih mi je ispričao da ih je u splav ušlo sedam, trojica su bila na brodu, a četvorica su se držala za konop oko splavi. Tad ih je ponovno pogodio snažan udar vjetra i val, te ponovno prevrnuo splav. Trojica su se uspjela popeti, no ostali su odmah nestali među valovima – prepričava nam Filipinac.

Jesu li vidjeli lansiranja drugih splavi?

– Ispričali su da su oni lansirali jednu splav, a druge nisu mogli vidjeti, jer su bili veliki valovi, puhao je jak vjetar i bilo je mutno, slaba vidljivost. Jedan od trojice se uhvatio za konop splava dok je bio pod morem – kaže nam.

Rekonstrukcija događaja

Prethodne izjave preživjelih, u javnost su izlazile nakon što su ih prethodno dali svojoj kompaniji i osiguravajućem društvu i ponešto se razlikuju od ove koju nam je prenio čovjek kome su priču ispričali ljudi koje je pak spasila posada njegovog broda. Teško je nagađati zašto je tako, no prema svjedočanstvu preživjelih koje su dali odmah po spašavanju (za pretpostaviti je da je onda ovo i necenzurirana verzija događaja), jedanaest članova posade se najprije uspjelo ukrcati u jednu splav, a onda ih je val prevrnuo. Nakon toga su se samo trojica uspjela domoći prevrnute splavi koje su se grčevito držali tri dana. Bi li preživjeli i preostali da nije bilo kobnog vala? Na to pitanje nikad nećemo saznati odgovor.

Nakon dvodnevnog patroliranja zajedno s flotilom trgovačkih brodova, četiri tijela stradalih pomoraca preuzela je fregata francuske ratne mornarice “Ventose”. Ostalima, među kojima i kapetanu Dinu Miškiću, od tog trenutka nema ni traga.

Obitelj nestalog šibenskog kapetana godinu dana nakon nesreće više ne želi davati izjave, tako su se dogovorili zajedno s prijateljima nestalog Dina. Ne žele dodavati sol na ranu koja je i dalje svježa.

Samo 4.000 eura odštete po pomorcu, tvrtka je isplatila na račune obiteljima nestalih i trojice spašenih s tegljača, koji je pri isplovljavanju bio u katastrofalnom stanju. Obitelji šest poginulih i nestalih ukrajinskih pomoraca angažirali su odvjetnike i zajednički tuže tvrtku Bourbon. Nije poznato je li im se pridružila i obitelj Miškić. Dobiju li na sudu, odštete koje će morati isplatiti Bourbon mogle bi biti milijunske.

Krajem prosinca prošle godine tvrtka Bourbon Corporation, koja je bila vlasnica broda Bourbon Rhode, bankrotirala je. Tvrtku su preuzele banke.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO Transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: „Valovi su 10 metara, nemoguće je lansirati splavove“

DONOSIMO DOKUMENT INSPEKCIJE Detaljna analiza stručnjaka: “Katastrofalno stanje broda nije se moglo popraviti za 12 dana”

Pojavio se video spašavanja dvojice Ukrajinaca i Rusa s Bourbon Rhodea

VIDEO Objavljena simulacija posljednje plovidbe Bourbon Rhodea