ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA Izvrsno očuvan antički brod iz 2. stoljeća prije Krista

Foto: Hrvatski restauratorski zavod, Nenad Starčić

ILOVIK – U razdoblju od 31. kolovoza do 13. rujna 2020. trajala su podvodna arheološka istraživanja na otoku Iloviku. Ovogodišnje istraživanje je nastavak dosadašnjih istraživanja, koja su započeta 2017. g. rekognosciranjem i sustavnim istraživanjem 2018. i 2019. godine.

Riječ je o antičkom brodu iz 2. st. pr. Krista, što je potvrdila analiza starosti drveta, ali i način gradnje broda izveden tehnikom „spoj na utor i jezičak“. Rebra broda povezana su drvenim klinovima za oplatu. Naglasak istraživanja je na dokumentiranju brodske konstrukcije koja je na ovom lokalitetu iznimno dobro sačuvana te pripada starijem horizontu brodova koji su plovili Jadranom, izvijestili su iz Lošinjskog muzeja.

Nalazište ovog broda je značajno zbog brodograditeljske tradicije kojoj ga pripisujemo, njegovog datiranja, tereta broda te plitkih uvjeta rada koji istovremeno olakšavaju, ali i otežavaju istraživanje i predstavljaju izazov za očuvanje nalazišta. Budući da je riječ o nalazištu na rastresitom pijesku sam arheološki iskop je bio otežan zbog konstantnog zasipavanja nalazišta tako da se paralelno s iskopom radila i brana lokaliteta.

Foto: Hrvatski restauratorski zavod, Nenad Starčić

Po završetku istraživanja i izradi dokumentacije ostaci broda su pokriveni pijeskom, geotekstilom zatim ponovno pijeskom te sa željeznim mrežama, koje su povezane betonskim blokovima. Pronađeni pokretni arheološki nalazi su izvađeni na površinu te su nacrtno i fotografski upisani u plan nalazišta i popis nalaza, te su pohranjeni u prostorijama HRZ-a u Splitu na procesu desalinizacije.

Po završetku konzervatorsko- restauratorskih radova nalazi će biti pohranjeni u Lošinjskom muzeju. Uz brojne do danas istražene brodolome, pronalazak ostataka brodske konstrukcije na otoku Iloviku svjedoči o lošinjskom arhipelagu kao neizostavnom elementu plovidbe ovim djelom Jadrana te o iznimno opasnoj plovidbi u antičko doba. Podvodna arheološka istraživanja na otoku Iloviku u fokus stavljaju važnost podizanja svijesti o podvodnoj kulturnoj baštini, koju lokalna zajednica počinje doživljavati kao znanstvenu disciplinu koja nije sama sebi svrhom nego djeluje u službi i na korist toj zajednici. U takvu društvenom okruženju ona postaje dio turističke ponude, postaje brand i temelj kulturnog turizma određenog mjesta.

Foto: Hrvatski restauratorski zavod, Nenad Starčić

Arheološka istraživanja provodio je Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda u suradnji s francuskim kolegama sa Sveučilišta u Marseille (Aix-Marseille University, French National Center for Scientific Research (CNRS), Centre Camille Jullian (CCJ) te Lošinjskim muzejom uz logističku podršku Ronilačkog centara Zapovjedništva Specijalne policije MUP RH, ronilačkog centra Subseason. Voditelj istraživanja bio je diplomirani arheolog Igor Miholjek, viši konzervator arheolog i voditelj Odjela za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda, dok je zamjenik voditelja bio diplomirani arheolog Pavle Dugonjić. Stručni tim centra Camille Jullian, pod vodstvom Giulie Boetto (CNRS/CCJ), činili su Loïc Damelet, Anton Divić i Vincent Dumas. U istraživanju su također sudjelovali: diplomirana arheologinja Zrinka Ettinger Starčić, viša kustosica i ravnateljica Lošinjskog muzeja, diplomirani arheolog Ivan Vidulić; studentica arheologije Sara Fabijanić; ronioci Specijalne policije Damir Banković, Robert Dorinka, Kristijan Tahtler, Davor Tutek i Moris Saganić, kojima se posebno zahvaljujemo; vanjski suradnici Nenad Starčić (Subseason), Zoran Delibašić (Agram diving) i Dragutin Šimatović (DPS Komiža) i Ivan Fabijanić (Top dive). Na pomoći zahvaljujemo i mještanima otoka Ilovika, Sabini Simičić, Danijelu Škodi i Ivanu Pribaniću.