Foto: Arhiv Morski HR / Screenshot Meteoadriatic

Nakon pregršt meteoroloških uzbuđenja jučer te prohladne noći, jutros je promjenjivo oblačno, a povećane naoblake i mjestimične kiše već ima na sjevernom Jadranu, piše Meteoadriatic.

Najniže temperature zraka noćas su u Lici i Gorskom kotaru te drugdje u planinskih područjima regije pale do oko nula Celzijevih stupnjeva, u nizinama unutrašnjosti uglavnom 5 do 10°C, a na Jadranu većinom između 10 i 15°C, iako su neke mjerne postaje nedaleko od mora zabilježile još niže temperature, kao npr. aerodrom Zadar (Zemunik) 7,7°C.

U ovim trenucima se u Tirenskom moru formira novo ciklonalno polje. Ono će u drugoj polovici dana uz jačanje prijeći Apenine i prebaciti se u Jadran, te u noći na ponedjeljak doći do sjevernog Jadrana te još ojačati. Prema svojoj fizikalnoj strukturi, ovaj atmosferski sustav rotirat će u jednorodnoj zračnoj masi uz postojanje tople jezgre vidljive na nizu modela (MeteoAdriatic ARW, ICON, Swiss-MRF, Harmonie, ECMWF (donekle), GEM, Arpege (donekle)…), što znači da će sustav biti fizikalno mnogo srodniji tropskom ciklonu nego izvantropskoj cikloni, odnosno strukturalno će odgovarati pojavama kakve nazivamo medicane kad se pojave u Sredozemlju.

Analiza zračnih masa i naoblake jutros (EUMETSAT)

Prognostički modeli sustav većinom smještaju južno/jugozapadno od Istre, s centrom oko sredine Jadrana između Italije i Hrvatske. Po intenzitetu, ovaj sustav bi spadao među slabije zabilježene medicane, no s obzirom na vrlo ograničenu morsku površinu Jadrana za razvoj ovakvih vrtloga, mnogo jače tvorevine ovakvog tipa (vjerojatno) u nas nisu niti moguće, barem uz aktualne temperature morske površine (oko 23°C).

Klasificirali pojavu kao medicane ili ne, ako se ostvare predviđanja prognostičkih modela do kraja dana ćemo imati sve više naoblake, a postupno će i jačati jugo koje će do kraja dana biti pojačano i jako, u noći vrlo jako s olujnim udarima, na otvorenom moru s orkanskim udarima. U blizini spomenutog ciklonalnog vrtloga moguć je i orkanski prosjek brzine vjetra. Zavisno o stazi vrtloga, u početku bi (tokom večeri i dijela noći) na sjevernom Jadranu mogao uzrokovati buru. U noći će na većem dijelu Jadrana smjer vjetra vjerojatno okrenuti na južni i jugozapadni, i dalje većinom pojačan i jak s olujnim udarima, na otvorenom moru mjestimice orkanskim.

Prema zadnjem MeteoAdriatic ARW (3.5km) izračunu, vrtlog će izravniji utjecaj imati na talijansku obalu, no valja naglasiti da je predviđanje točne putanje dosta upitno.

Uz porast naoblake danas do večeri posvuda očekujemo novu kišu koja može biti obilna i potrajat će kroz noć. Očekuje se i grmljavina. Temperatura će porasti u odnosu na jučer, osobito na južnom i srednjem Jadranu gdje će doseći oko 20°C. Prognozirane 24-satne količine kiše se kreću uglavnom između 30-ak (otoci) i 100 litara po četvornom metru (obala), a mjestimice je moguće i više (uglavnom Crna Gora, velebitsko područje, …)

U kopnenom području regije bit će znatno manje vjetrovito pa će vjetar istočnih smjerova uglavnom biti umjeren, ali valja računati na ponegdje nešto obilniju oborinu, iako ponovo, ne tako ekstremne vrijednosti kakve su mjestimice moguće na Jadranu. Dnevna temperatura i nad kopnenom regijom u porastu i mjestimice bi mogla doseći 20-tak Celzijevih stupnjeva, piše Meteoadriatic.

Ponedjeljak donosi i dalje promjenjivo vrijeme, povremeno uz kišu. Vrtlog sa sjevernog Jadrana će tokom dana naglo oslabiti, pa će i vjetrovitost u regiji brzo opasti. U utorak ćemo moći proglasiti kraj ciklonalne serije za rujan, pa se očekuje pretežno sunčano vrijeme i daljnji lagani porast temperature zraka. Nova promjena ide početkom listopada, tj. krajem tjedna…

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

MEDITERANSKI URAGAN JANUS Grčka mobilizirala civilnu zaštitu