2 min. čitanja

Kadeti Vojnog pomorstva na plovidbi brodom

Kadeti Vojnog pomorstva na plovidbi brodom
Foto: HVU/ kfr N. Sikirica

Kadeti drugog naraštaja sveučilišnog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija Vojnog pomorstva Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” iz Splita proveli su od 21. do 25. rujna 2020. godine drugu plovidbenu praksu s brodom Hrvatske ratne mornarice ŠB- 72 „Andrija Mohorovičić“.

U pratnji nastavnika HVU-a kapetana fregate Nenada Sikirice i kapetana korvete Tina Sumića te voditelja naraštaja poručnika bojnog broda Hrvoja Repušića, kadeti su bili na petodnevnoj plovidbi u akvatoriju sjevernog i srednjeg Jadrana na ruti Split – Zadar – Sedmovraće – Vis – Korčula – Hvar.

U obučnim aktivnostima na brodu, kadeti su zajedno sa članovima posade aktivno sudjelovali u svim uvježbavanjima. Bili su i nositelji pojedinih obučnih aktivnosti poglavito tijekom uvježbavanja postupaka za održavanje borbene otpornosti broda (BOB) gdje su uvježbavali sprječavanje širenja početnih požara i prodora mora na brodu, postupke kod zbrinjavanja ranjenika i otklanjanja kvarova na pogonskim brodskim sustavima.

Foto: HVU/ kfr N. Sikirica

Provodila se teoretska i praktična nastava, kako na zapovjednom mostu za buduće navigacijske časnike tako i u strojarnici za pogonske časnike. Održana je i nastava  za osposobljenost po pitanju breveta D-17, D-43 i D-45 po STCW – 95 standardima te praktična nastava na kolegijima Pomorstvo I. i II. te Sigurnost na moru, koje su slušali tijekom akademske godine. Tijekom plovidbe kadeti su sudjelovali kao pomoćnici službe u plovidbi, a prilikom isplovljavanja i uplovljavanja brodom aktivno su radili na pramčanom i krmenom vezu.

Ciljevi plovidbe su ispunjeni, a bili su usmjereni na teoretsko i praktično upoznavanje kadeta sa dužnostima i postupcima u navigacijskom i pogonskom brodskom odredu.

Posada broda ŠB-72 „Andrija Mohorovičić na čelu sa zapovjednikom broda poručnikom bojnog broda Dinom Mijalićem tijekom zadaće uvelike je pridonijela svim obučnim aktivnostima kadeta.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.