Dubrovački policajci dobili medalje za spašavanje 36 migranata

Foto: MUP

ZAGREB/DUBROVNIK – Na svečanosti koja se jučer, 29. rujna, povodom obilježavanja Dana policije i blagdana sv. Mihovila, obilježila na Policijskoj akademiji u Zagrebu, podijeljene su nagrade i priznanja pojedincima i skupinama, koji su se u protekloj godini istaknuli svojim izvanrednim rezultatima. Medalja za izuzetan pothvat pripala je četvorici policijskih službenika Postaje pomorske policije Dubrovnik: Mati Batinoviću, Vedranu Crniću, Ivanu Deliću i Ivanu Šutalu koji su tijekom veljače ove godine sudjelovali u Frontexovoj operaciji „JO Poseidon 2020“ u Grčkoj.

Za vrijeme obavljanja službenih zadaća u akvatoriju Egejskog mora, u jednoj od smjena su radijskim uređajem uočili gumeno plovilo na kojem se nalazio veći broj osoba. Unatoč lošem vremenu, jakom vjetru, hladnoći i visokim valovima iskazali su iznimnu hrabrost i spretnost te su spasili 36 unesrećenih osoba od kojih su većina bila žene i djeca. Plovilo je ostalo bez pogonskog goriva i sudbina unesrećenih bi bila upitna da ih nije uočila posada policijskog plovila Postaje pomorske policije Dubrovnik. 

Nagradu su primila dvojica od četvero nagrađenih policijskih službenika

Spasili 36 ljudskih života

Tijekom obavljanja nadzora morske granice EU s Turskom u sklopu Frontexove misije Poseidon četvorica policijskih službenika Postaje pomorske policije Dubrovnik spasili su 36 migranata.

Naime, na potezu od Evros Delta do mjesta Makri u Egejskom moru, uočen je gumenjak s većim brojem osoba iz kojeg se čulo zapomaganje. Policajci su odmah pritekli u pomoć te su u gumenjaku zatekli 36 stranih državljana koji su bili u lošem zdravstvenom stanju, pothlađeni, dehidrirani, a neki od njih i bez svijesti. Među osobama je bilo petero djece, 11 žena i 20 muškaraca.

Gumenjak je ostao bez goriva, a temperatura mora u trenutku zaticanja  bila je samo 2 °C te je zaista upitno što bi se s njima dogodilo da nisu bili spašeni.

Foto: MUP

Osobe su prekrcane u policijsko plovilo gdje su im policijski službenici dali vodu i tople napitke te ih utoplili termo folijama, nakon čega su prevezeni u luku Alexandropolis gdje ih je dočekala i zbrinula hitna medicinska pomoć.

Od ukupno 36 migranata njih pet je hospitalizirano, dok su ostali, nakon ukazane liječničke pomoći, zbrinuti u prihvatnom centru gdje im je slijedilo daljnje postupanje sukladno nacionalnom i europskom zakonodavstvu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Vratilo se policijsko plovilo s kojim su u Sredozemlju spašavali migrante