Foto: Pixabay

Udruga Glas poduzetnika odlučila je organizirati potpisivanje peticije STOP nepotrebnim nametima kojom se traži ukidanje obvezne članarine u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori i Turističkoj zajdnici. Također, traže i ukidanje ili smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta koji opterećuju poduzetnike, obrtnike i građane!

Parafiskalni nameti su neporezna davanja, odnosno različite naknade koje su nametnute od strane države. Iako se nazivaju „neporeznima“ imaju jednake ekonomske učinke na poduzetnike, obrtnike i građane kao i porezi. Ističemo da su 2019. godine poduzetnici, obrtnici i građani platili više od 9 milijardi kuna za preko 500 parafiskalnih nameta. U prilogu šaljemo listu dijela parafiskalnih nameta, njih čak dvjestotinjak.

Među parafiskalne namete svrstavaju se i obvezne članarine koje su poduzetnici prisiljeni plaćati Hrvatskoj gospodarskoj komori, Hrvatskoj obrtničkoj komori te turističkoj zajednici. Udruga Glas poduzetnika ima nekoliko zahtjeva:

  1. Da članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori bude dobrovoljno.
  2. Da se ukine plaćanje članarine TZ-u
  3. Da drastično smanjivanje svih ostalih parafiskalnih nameta.

Postulat UGP-a je jasan – #ManjiPorezi! 

– Potpišite peticiju, izborimo se zajedno za društvo bez nameta koji su svrha sami sebi i način uhljebljivanja mnogih. Ova peticija nije samo glas poduzetnika, nego cijelog društva koje je opterećeno nepotrebnim nametima. Želimo da vlast vidi i čuje koliko ljudi smatra da su ovakvi nameti pljačka građana ove države i da bude prvi konkretan korak prema njihovom ukidanju ili značajnom smanjivanju! – rekao je Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas Poduzetnika.

Peticiju podržavaju sljedeće stručne udruge:

  1. CISEx – Hrvatska udruga nezavisnih izvoznika softvera
  2. Lipa – Udruga poreznih obveznika
  3. Nacionalna udruga ugostitelja
  4. Women in Adria – udruga žena u poduzetništvu
  5. UdrugaOPG-a Hrvatske “Život”

Potpisivanje peticije će početi u srijedu, 30. rujna u 12 sati tijekom akcije ugostitelja „3 do 12“ na sljedećoj poveznici.

D.G.