2 min. čitanja

ZABRANE NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA Produljene mjere za Dubrovačko-neretvansku, a ublažene za Zadarsku županiju

ZABRANE NA GRANIČNIM PRIJELAZIMA Produljene mjere za Dubrovačko-neretvansku, a ublažene za Zadarsku županiju
Foto: Facebook

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske donio je šest odluka. Prva je odluka o privremenoj zabrani prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske koja se produljuje se do 15. listopada 2020. godine.

Ovom Odlukom se, radi zaštite pučanstva Republike Hrvatske od bolesti COVID-19, privremeno zabranjuje, odnosno ograničava prelazak osoba preko svih graničnih prijelaza Republike Hrvatske.

Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Republiku Hrvatsku, odnosno odlazak u zemlju u kojoj rade i borave uz primjenu uputa i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Povratak u matične države omogućit će se građanima država članica Europske unije odnosno države članice schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom području kao i članovima njihovih obitelji, te državljanima trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

Odluku možete pročitati OVDJE.

Produljenje mjera u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Zbog trenutne epidemiološke situacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na prijedlog županijskog Stožera civilne zaštite Nacionalni stožer donio je Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije.

Tom Odlukom mjere koje su stupile na snagu u ponedjeljak 31. kolovoza s predviđenim trajanjem od 14 dana, te prethodno produljene do 1. listopada, sada se produžuju do 1. studenog 2020. godine.

Podsjetimo, riječ je o sljedećim mjerama:

  • broj osoba na svadbenim svečanostima ograničava na najviše 50 osoba,
  • broj osoba na komemoracijama i pokopima ograničava na najviše 50 osoba, uz napomenu da se ožalošćenim članovima obitelji sućut ne smije izražavati bliskim kontaktom,
  • privatne svečanosti i proslave mogu organizirati samo u krugu obitelji na kojima može biti prisutno najviše 20 osoba.
  • društvena okupljanja (manifestacije, priredbe, mise, obredi, izložbe i drugo) mogu se organizirati uz obvezno pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Ako se održavaju u zatvorenom prostoru obvezno je nošenje maski za lice i održavanje fizičke distance od 2 metra. Pravilo fizičke udaljenosti ne mora se primjenjivati između članova istog kućanstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu (najviše pet osoba),
  • organizatori društvenih okupljanja i vlasnici ugostiteljskih objekata odgovorni su za provođenje svih epidemioloških mjera koje se na njih odnose te su dužni obavljati pojačani nadzor pridržavanja epidemioloških mjera,
  • stožeri jedinica lokalne samouprave zadužuju se provoditi pojačani nadzor svih propisanih epidemioloških mjera.

Odluku možete pročitati OVDJE.

U Zadru poboljšana epidemiološka slika

Stožer civilne zaštite Zadarske županije donio je odluku da je zbog blagog poboljšanja epidemiološke slike, od danas na snazi izmijenjena Odluka o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Zadarske županije kojom se dozvoljavaju posjete domovima za stare i nemoćne uz pridržavanje preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ostale epidemiološke mjere i dalje su na snazi.

Odluku možete pročitati OVDJE.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.