2 min. čitanja

Danska dala dozvolu za eksploataciju „Sjevernog toka 2“ na njenom šelfu

Danska dala dozvolu za eksploataciju „Sjevernog toka 2“ na njenom šelfu

Politička retorika je jedno, a životna praksa nešto sasvim drugo. To se najbolje potvrđuje i kroz vijest koja je pristigla iz Kopenhagena, prema kojoj je Danska energetska agencija – DEA, izdala dozvolu operateru plinovoda Sjeverni tok 2 tvrtci Nord Stream 2 AG za eksploataciju spomenutog plinovoda na kontinentalnom šelfu te zemlje; piše Geopolitika News.

Prije tri tjedna danska premijerka Mette Fredriksen izjavila je da se ona uvijek zauzimala protiv tog energetskog projekta i da se sada založe za početak nove rasprave oko njegove izgradnje nakon nastale situacije vezano uz trovanje Alekseja Navalnog. Konkretno, izjavila je slijedeće: „Ja sam čitavo vrijeme bila protiv Sjevernog toka 2. Smatram, kako mi ne smijemo postati ovisni o ruskom plinu. Bilo bi dobro ako bismo mogli početi novu raspravu o tom pitanju.“

Naravno, čitava ova zavrzlama oko ruskog baltičkog plinovoda, koji, ruku na srce, Europi treba više nego samoj Rusiji iako ga i ova, nesumnjivo, svim snagama nastoji dovršiti i staviti u funkciju – još nije gotova i različiti obrati se ne smiju isključivati, poglavito kada se ima na umu kako se spomenutom projektu snažno protivi Washington. Međutim, i ova odluka danskog regulatora, koja se teško može donijeti bez da iza nje stoji i službena politika te zemlje, najbolje svjedoči o uvodnoj rečenici ovoga teksta. Tim više što je u Kopenhagenu prije cca mjesec dana boravio i američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je otvoreno tražio obustavu izgradnje ruskog plinovoda u ime europske energetske sigurnosti.

U priopćenju DEA-e navodi se slijedeće: „Danska energetska agencija izdala je Nord Stream-u 2 AG dozvolu za eksploataciju plinovoda Sjeverni tok 2 na kontinnentalnom šelfu Danske.“ Dalje se kaže, kako je  ta dozvola izdana na temelju niza uvjeta, objavljenih prošle godine, koji moraju osigurati sigurnost eksploatacije plinovoda i koje će Nord Stream 2 AG morati ispuniti. „Uvjeti dozvole za izgradnju Sjevernog toka 2 od 30. listopada 2019.g. i dalje ostaju na snazi“. U stvarnosti se radi o tome da će najmanje jedna od dviju cijevi plinovoda morati proći nužno testiranje i provjeru.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

Dovršava se plinovod između Njemačke i Rusije, unatoč američkom protivljenju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.