1 min. čitanja

Na Rabu obilježena 449. obljetnica Lepantske bitke

RAB – Ispod spomen ploče zapovjedniku rapske galije „sv. Ivan“ Ivanu Dominisu i njegovoj hrabroj posadi, na Rabu je položen lovorov vijenac i zapaljena svijeća u spomen na sve Rabljane nastradale u Lepantskoj bitci. Na taj su način i ove godine delegacije Udruge pomorskih kapetana otoka Raba i Grada Raba odale dužnu počast svim Rabljanima koji su sudjelovali u jednoj od najvećih pomorskih bitaka.

Pomorske snage Osmanskoga carstva sukobile su se s flotom tzv. Svete lige koja je, unatoč brojnoj nadmoći turske vojske, premoćno pobijedila. Turci su uspjeli spasiti manje od polovice svoje flote, a njihov je poraz označio kraj turske premoći na istočnom Sredozemlju. Bila je to i posljednja bitka vođena galijama.

Foto: Grad Rab

S par prigodnih riječi prisutnima su se ovom prigodom obratili predsjednik Udruge Nenad Šimičić, te gradonačelnik Nikola Grgurić složivši se oko važnosti obilježavanja značajnih datuma koji su obilježili povijest, a ta će se tradicijom nastaviti i ubuduće.

Potom je svijeća zapaljena ispred spomen ploče pomorcima s naše obale i otoka koji su sudjelovali u lepantskoj bitci, postavljene ispred ureda TZG Raba, a koju je 2015. godine  osigurala Zajednica hrvatskih udruga pomorskih kapetana. Predsjednik Udruge, kapetan Nenad Šimičić zahvalio je Gradu na suradnji te najavio puno veće i ozbiljnije okupljanje kapetana iz krajeva čiji su pomorci sudjelovali u bitci, i to već iduće godine kada se obilježava okrugla 450. godišnjica.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.