3 min. čitanja

Ponovo aktivna crnogorska posezanja – Na jugu Hrvatske složni: “Ne dirajte se u Prevlaku!”

Ponovo aktivna crnogorska posezanja – Na jugu Hrvatske složni: “Ne dirajte se u Prevlaku!”
Foto: Youtube screenshot/Vlaho Torić

KONAVLE – Crnogorski direktor Uprave za nekretnine Dragan Kovačević kazao je u intervjuu Dnevnim novinama da bi Crna Gora trebala pristati na arbitražu i konačno riješiti pitanje Prevlake, piše RTCG. Na ovo su izuzetno burno reagirali dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i načelnik najjužnije hrvatske općine, Konavle, Božo Lasić. Složni su u jednom – Prevlaka je nesporno hrvatski teritorij i o tome nema, niti će ikad biti pregovora.

– Na kraju krajeva neka bude i arbitraža, baš kao što je bio slučaj Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaljeva. Dakle, oni su na međunarodnom razgraničenju ostvarili svoja prava, tako da smatram da i mi iz više razloga to trebamo učiniti. Geografski promatrano, položaj Prevlake je takav da ona pripada Crnoj Gori. Svi drugi relevantni podaci kažu da Prevlaka nikad nije bila niti Crne Gore niti Hrvatske – navodi Dragan Kovačević.

“Imamo velike šanse”

Poznato je, kako dodaje, da je od osnivanja katastra na tim prostorima Austrougarska upravljala tim područjem. Padom Austrougarske stvorena je Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a Prevlaka je, kako dodaje, uvijek bila vojna baza.

– Prvo, tu je bila vojska Austrougarske, zatim Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, Kraljevine Jugoslavije i vojska JNA. Raspadom Jugoslavije vojska se povukla sa tog dijela i ostalo je neriješeno to pitanje. Kako su vođeni pregovori između tada Savezne Republike Jugoslavije i Hrvatske, smatram da velike šanse imamo u toj budućoj međunarodnoj komisiji koja će angažirati svoje eksperte, kao što je odredila eksperte i tokom razgraničenja Crne Gore i Kosova – naveo je Kovačević, piše RTCG.

On kaže i da je u katastru Austrougarske Prevlaka navedena kao njihov teritorij.

Foto: Jadran Božić

Jedino što nije definirano je granica na moru

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić osvrnuo se na navode nekih službenih osoba iz Crne Gore u kojima se svojata Prevlaka.

Prevlaka je nesporni hrvatski teritorij i o tome nema ni s kim bilo kakvih razgovora. Čudi me da se to dovodi u pitanje od strane neke službene osobe iz Crne Gore. Između Hrvatske i Crne Gore jedino nije identificirana granična crta na moru. To dvije države trebaju učiniti što prije, a ako se oko toga ne može postići dogovor može se ići pred Međunarodni sud. Mi smatramo da granica na moru ide crtom sredine u zaljevu.

Načelnik pćine Konavle Božo Lasić, na Facebooku se osvrnuo na izjavu crnogorskog šefa Uprave za nekretnine koji je izjavio kako Crna Gora ima šanse u eventualnoj arbitraži oko Prevlake.

Foto: Jadran Božić

– Ne mogu se ne osvrnuti na nedavno (ponovno) posezanje Crne Gore nad povijesnim hrvatskim i konavoskim teritorijem – Prevlakom. Ako i dolazi od jednog niže rangiranog činovnika, previše je.

Podsjetit ću ovom prilikom da je i otok Mamula katastarski pripadala nama, no to je sada manje bitno. I ovakvo pretendiranje na Prevlaku još je jednom jasno pokazalo koliko je bila mudra odluka prepustiti tvrđavu na rt Oštru Općini Konavle, a s ciljem obnove od strane Društva prijatelja dubrovačke starine.

To je ujedno i savršen odgovor svim dušebrižnicima koji su osporavali taj projekt čija će strateška vrijednost biti sve jasnija kako vrijeme bude odmicalo. Na tome želim jasno, nedvosmisleno i javno zahvaliti DPDS-u.

Taj objekt, na kojem vijori hrvatska zastava bit će u isto vrijeme muzej, utvrda i potvrda da Prevlaku nikada nikome nećemo prepustiti, a ujedno će biti okupljalište svim ljudima s miroljubivim i dobrim namjerama.

Da naš istočni susjedi imaju imalo obraza ovakve izjave sebi ne bi dopustili, no nažalost ovakvih istupa možemo očekivati sve više nakon tamošnje promjene vlasti.

Imam kao načelnik Općine Konavle i Konavljanin puno povjerenje u našu Vladu i premijera Andreja Plenkovića, da Hrvatska neće dati ni metra svoga teritorija. Preskupo smo platili slobodu da je tako olako pustimo – poručio je Lasić

https://www.facebook.com/bozolasickonavle/photos/a.240199476434644/1074649412989642/?type=3

D.G.

LUKA PREVLAKA Stvorene pretpostavke za potpuno novi stalni pomorski granični prijelaz
PREVLAKA Počela obnova tvrđave koja će trajati pet godina
VIDEO: Crnogorska policija uz pomoć hrvatske pregledava ribare u hrvatskim vodama!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.