3 min. čitanja

RAKOVI JADRANA Izložba stručnjaka i strastvenog ljubitelja podmorja, Pere Ugarkovića

RAKOVI JADRANA Izložba stručnjaka i strastvenog ljubitelja podmorja, Pere Ugarkovića
Foto: Pero Ugarković

SPLIT – Prva izložba u nizu povodom serije izložbi “NA RUBU PEŠKARIJE 2020.” je “RAKOVI JADRANA”, autora Pere Ugarkovića.

Pero Ugarković, strastveni ljubitelj podmorja, autor je mnogih tekstova morske tematike, urednik popularne facebook stranice podvodni.hr, suradnik i koautor raznih znanstvenih članaka, uporni promotor znanosti.

Od rođenja s maskom na glavi promatra morski svijet, s naglaskom na bihevioralnu i populacijsku ekologiju te sistematiku jadranske faune. Relativno nedavno, uz pomoć prijatelja zanesenjaka, dodatno se zainteresirao za malakologiju (znanost o mekušcima) što ga je potaklo na dokumentiranje i fotografiranje prekrasnih i interesantnih bića koja žive u našoj blizini.

Gnatophylum elegans – Noćna vrsta kozice / Foto: Pero Ugarković

Iz toga je proizašla i ova fotografska izložba slika rakova.

Sve fotografirane uzorke predano je tražio od plićaka splitskih plaža do velikih dubina, te ih nakon fotografiranja pažljivo i neozlijeđene vratio u more. Do sada je fotografirao više od 100 različitih vrsta mekušaca, crva, rakova… neke od njih su nove za Jadransko more i za znanost općenito.

Calcinus tubularis
Pagurus excavatus – Rakove samce nazivamo jednim generičkim nazivom iako ih ima više od 22 različitih vrsta u Jadranu

Jadransko more je, suprotno mnogim mišljenjima, vrlo bogato morskim životom. Ono što većina naših građana poznaje su velike i komercijalno važne vrste, dok nam zapravo pravi broj manjih vrsta mnogih razreda životinja nije poznat, i vjerojatno još dugo nećemo znati što sve živi u našem moru. Projekti poput ovoga su jedan od načina istraživanja obale kojim će se unaprijediti naše znanje i ukupna hrvatska biologija.

Alpheus glaber – Živi na velikim dubinama
Chlorotocus crassicornis – Može se uloviti kočom na dubinama preko 150 metara

Izložba ima za cilj upoznati nas sa fascinantnim morskim bićima koja žive uz nas, praktički možemo kazati da su nam sugrađani. Posebno je važno naglasiti da se takav svijet mijenja, a da pritom nikada nećemo znati kakav je bio izvorno. Promjene eko sustava uzrokovane su ljudskim djelovanjem, naseljavanjem novih vrsta, uništavanjem njihovog staništa, zagađenjem te nasipavanjem i izgradnjom duž obale.

Liocarcinus navigator

– Zamislite da samo jedno od ovih bića pronađemo u svemiru, a složit ćete se da neka izgledaju malo “svemirski”. Cijeli svijet bi mjesecima i godinama pisao i pričao o tome koliko je ta vrsta fascinantna, kako se hrani, kako se pari, komunicira i preživljava. Raspravljali bismo o tome što od te vrste možemo naučiti i trošili silne milijarde da ih dodatno istražimo, a interesantna, bezopasna i prekrasna bića koja žive u našoj neposrednoj blizini totalno ignoriramo, uništavamo njih i njihova staništa i prije nego ih upoznamo – poručuje autor.

Otvorenje izložbe je u petak 9. listopada u 20:00h, a gdje drugo, nego – na splitskoj peškariji.

Ceradochus orchestiipes – Spada u razred račića Amphipoda koji nemaju karapaks

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.