4 min. čitanja

VIR SPREMAN ZA RIBOLOVNI DOGAĐAJ Mladi ribolovci se bore za naslove prvaka Hrvatske

VIR SPREMAN ZA RIBOLOVNI DOGAĐAJ Mladi ribolovci se bore za naslove prvaka Hrvatske
Foto: Pixabay

Od petka do nedjelje na Viru se održava Državno prvenstvo za sportske ribolovce u kategorijama U-16 i U-21 štapom s obale.

Samo nas jedan dan i poneki detalj u pripremi natjecanja dijeli od svečanosti otvorenja Državnog prvenstva za sportske ribolovce (štapom s obale) u kategorijama U-16 i U-21, koje će se od petka do nedjelje održati na otoku Viru. Jučerašnja kiša pomaknula je raspored u pripremi natjecanja za prvi ljepši i sunčaniji dan, pa će domaćini natjecanja iz ŠRD Vir danas označiti ribolovne zone. Trodnevnim ciklusom završene su i pripreme virskih udičara Roka Begonje i Tamare Čavrag koji će nastupiti u svojoj dobnoj kategoriji U-16, pa je manje-više sve spremno za otvorenje Državnog prvenstva u petak, odnosno samo natjecanje u subotu i nedjelju. Tada će na virska ribolovna borilišta u Velikoj Slatini te kod Stare Lanterne izaći ukupno 45 najboljih mladih ribolovaca u Hrvatskoj, odnosno 24 u mlađoj (U-16) i 21 u nešto starijoj dobnoj kategoriji (U-21). Na ranije održanom Međužupanijskom prvenstvu u Rijeci i prošlogodišnjem Državnom prvenstvu u Korčuli svi su oni trasirali put za nacionalnu završnicu na Viru.

– Više od 90 posto posla smo odradili, tako da mirno očekujemo svečanost otvaranja i početak natjecanja. Naši natjecatelji imaju još pripremiti predveze, ali u svakom slučaju poznaju teren i znaju što ih čeka. Tamara recimo jako voli poziciju u Velikoj Slatini – kaže predsjednica ŠRD Vir Elizabeta Fumić, u ime domaćina natjecanja kojega organizira Hrvatski savez za sportski ribolov na moru (HSSRM). Ovo nije prvo natjecanje najviše nacionalne razine koje će se održati na Viru, jer su ranije u seniorskoj kategoriji održana Prvenstva Hrvatske u atletskom maratonu i olimpijskom triatlonu, kao i Kup Hrvatske u triatlonu te međunarodna biciklistička Velika nagrada otoka Vira za mlađe kategorije, no riječ je o natjecanju najviše razine u sportskom ribolovu ikad organiziranom na otoku. Zato je svoj dolazak prvo najavio, a potom i potvrdio predsjednik HSSRM-a Đuro Marinović, što govori kako ćemo od petka do nedjelje na djelu gledati aktualne i potencijalne reprezentativce. Iako nema rezultatskog imperativa kada su u pitanju virski udičari, jasno je kako bi svi u virskom ŠRD-u voljeli gledati ponavljanje lanjskog nastupa na Međužupanijskom prvenstvu kada su se Roko i Tamara popeli na postolje, ili sličan scenarij s Prvenstva Hrvatske iste godine, kada im je za dlaku izmaknula momčadska medalja.

– Roko i Tamara ne govore baš previše, nisu od velikih riječi, ali vidi se kako bi htjeli napraviti dobar rezultat, odnosno makar ga probati ostvariti. Kažu da će dati sve od sebe, a to je jedino što od njih tražimo – zaključuje Fumić.

Ovo se natjecanje službeno vodi kao Državno prvenstvo u sportskom ribolovu U-16 i U-21 štapom s obale, pa se uz Virane kao domaćin navodi i Savez za sportski ribolov na moru Zadarske županije. Opunomoćenik HSSRM-a bit će zato Ardena Bajlo, suci Krešimir Milić i Dubravko Pejdi, voditelj natjecanja Igor Marić, tajnica natjecanja je Tijana Juretić, dok će se u ulozi službenog liječnika naći Emilijana Dujela, dr. med. Sektorske suce imenovat će domaćin natjecanja iz redova zbora sudaca, a određeno je i povjerenstvo za pregled zone kojega čine Milić i Pejdo, potom Bajlo i Marić te troje prvoplasiranih na lanjskom prvenstvu: ribolovci Vito Ferara, Leon Bajčić i Marin Market (U-16), odnosno Luka Gredičak, Lovre Radišić i Antonio Franić (U-21).

Ribolovne zone

Velika Slatina i Rt Vrulja (Rt Rastovac) standardne su ribolovne zone na otoku koje će i na Državnom prvenstvu poslužiti kao borilište i idealna scenografija najboljim mladim udičarima u Hrvatskoj. Prvog dana natjecanja u subotu lovit će se u ribolovnoj zoni Rta Vrulja i Rta Rastovca, a u nedjelju u Velikoj Slatini. Ovaj se raspored može promijeniti ovisno o vremenskim prilikama, odnosno vjetru koji može poremetiti planove.

– U slučaju jake bure ići ćemo na poziciju kod Lanterne koja je rezervna zona – kaže Fumić, predsjednica virskog ŠRD-a i osoba za vezu na trodnevnom ribolovnom summitu.

Program državnog prvenstva

Program Državnog prvenstva počinje u petak 9. listopada u 17:30 kada će se pregledavati obje natjecateljske zone, a potom od 19 sati počinje svečanost otvorenja Državnog prvenstva u sportskom ribolovu U-16 i U-21 štapom s obale. Natjecateljski dani u subotu i nedjelju (10. i 11. listopada) počinju mjerenjem temperature sportskim ribolovcima i izvlačenjem pozicije lovnog mjesta u sektoru. Natjecanje u kategoriji U-16 starta od osam sati, a u kategoriji U-21 pola sata kasnije. Završetak natjecanja je u 12:30, odnosno 13 sati za starije ribolovce. U 13:15 sati je vaganje ulova, dok je objava konačnih rezultata, proglašenje pobjednika i podjela trofeja i medalja predviđena za 15:30 sati. Cijeli protokol i službeni dio natjecanja izvan ribolovnih zona, odvijat će se u Konobi kod Spavalice.

Svi sudionici U-16 i U-21

Mladi ribolovci u kategoriji U-16 podijeljeni su u četiri jakosne skupine, a evo njihovog rasporeda (24 natjecatelja):

  1. jakosna skupina: Vito Ferara (Pirka Tribunj), Leon Bajčić (Lovrata Krk), Marin Market (Glavoč Trstenik), Teo Hajdaraj (Kantrida Rijeka), Patrik Uhač (Zubatac Lovran) i Danijel Lacković (Sipa Benkovac).
  2. jakosna skupina: Stipan Barišić (Podlanica Biograd), Roko Begonja (Vir), Ivan Pribilović (Podlanica Biograd), Filip Vlado Lunaček (Jadran Opatija), Josip Taraš (Giričić Kaštel Gomilica) i Lorna Nacinović (Galeb Raša).
  3. jakosna skupina: Dario Šutić (Lovrata Krk), Tamara Čavrag (Vir), Antonio Gršković (Luben Bakar), Luka Gržinić (Luben Bakar), Ivan Batelić (Galeb Raša) i Filip Butković (Zubatac Poreč).
  4. jakosna skupina: Petar Pobar (Ičići), Luko Pavičević (Zubatac Lovran), Nina Gavrić (Kantrida Rijeka), Dinko Klarić (Zubatac Zadar), Kristian Deak (Ramova Krvavica) i Roko Kojundžić (Giričić Kaštel Gomilica).

Ribolovci u kategoriji U-21 također su svrstani u četiri jakosne skupine, a evo i njihovog rasporeda (21 natjecatelj):

  1. jakosna skupina: Luka Gredičak (Zubatac Zadar), Lovre Radišić (Zenta Split), Antonio Franić (Zubatac Zadar), Katarina Tvrdić (Nebosija Kaštel Kambelovac), Antonio Smoković (Galeb Raša) i Ivan Raspović (Zubatac Zadar).
  2. jakosna skupina: Marijo Milić (Kostrena), Ivana Budisavljević (Tunera Jadranovo), Mate Ružić (Galeb Raša), Marijana Milić (Kostrena), Domagoj Pribilović (Podlanica Biograd) i Luka Mužanović (Zubatac Zadar).
  3. jakosna skupina: Vedran Ivošević (Kostrena), Mateja Budisavljević (Tunera Jadranovo), Tomislav Jurić (Poljud Split), Marko Ružić (Galeb Raša), Luka Džakula (Giričić Kaštel Gomilica) i Tonči Kutnohorsky (Poljud Split).
  4. jakosna skupina: Milan Rukavina (Bura Karlobag), Lovre Mamić (Sipa Benkovac) i Paško Krančević (Špinut Split).

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.