2 min. čitanja

VLADA DONIJELA ODLUKU Nastavlja se izgradnja Istarskog ipsilona i druga cijev tunela Učka

VLADA DONIJELA ODLUKU Nastavlja se izgradnja Istarskog ipsilona i druga cijev tunela Učka
Foto: MPPI

Na današnjoj sjednici Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji za financiranje, građenje, upravljanje i održavanje „Jadranske autoceste“ – dionica Dragonja – Pula i Kanfanar – Pazin – Matulji.

Navedene izmjene i dopune ugovora s  koncesionarom Bina – Istra, d.d. predviđaju realizaciju investicije pod-faze 2B2-1, također, radi otplate kredita koncesionara produžuje se rok koncesije za razdoblje od pet godina (koji završava najkasnije 15. lipnja 2039.) te refinanciranje cijelog projekta Istarskog ipsilona.

Pod-faza 2B2-1 sastoji se od izgradnje drugog kolničkog traka (još jednog traka u svakom smjeru) od čvora Vranja do tunela Učka/Portala Kvarner, dionice duge 8 km na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,63 km dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. Procijenjena vrijednost investicije Pod-faze 2B2-1 iznosi cca 1,5 milijardi kuna,  a radovi na dionici trebali bi trajati 3 i pol godine. Po završetku koncesije investicija ostaje u vlasništvu Republike Hrvatske, te se očekuje da će ulaganje u pod-Fazu 2B2-1 utjecati na rast BDP-a za 0,5%.

Također, izmjene omogućuju smanjenje financijskog doprinosa Republike Hrvatske, u srednjoročnom financijskom planu za razdoblje 2020.-2022. za gotovo 500 milijuna kuna, pod pretpostavkom da Koncesionar zaključi refinanciranje prije kraja ove godine, što je od iznimnog značaja, uzimajući u obzir trenutne okolnosti i negativan utjecaj pandemije koronavirusa na javne financije.

Foto: Wikimedia / MPPI

Ministar Oleg Butković je ovom prilikom istaknuo kako je današnja odluka Vlade iznimno značajna, ne samo s aspekta povećanja sigurnosti prometa na Istarskom ipsilonu, već i kroz značajan impuls ulaganja u gospodarstvo koji predviđa ovaj projekt.

– Donošenjem ove odluke, radovi na realizaciji faze 2B2-1 mogu započeti već 1. prosinca 2020. godine, a završetak radova na punom profilu tunela, zajedno s odmorištem Kvarner, možemo očekivati do turističke sezone 2024. godine – zaključio je ministar Butković.

Podsjetimo, Europska komisija je početkom kolovoza ove godine dala „zeleno svjetlo“ za produljenje koncesijskog ugovora s Bina Istrom te je potvrdila usklađenost prijedloga izmjena i dopuna Ugovora o koncesiji u skladu s pravilima EU o državnim potporama i javnoj nabavi.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.