2 min. čitanja

Opuzenu novi Centar obrane od poplava, kanalizacijski sustav Maloj Neretvi

Opuzenu novi Centar obrane od poplava, kanalizacijski sustav Maloj Neretvi
Foto: DNŽ

OPUZEN – Radovi na izgradnji Centra obrane od poplava Hrvatskih voda i radovi izgradnje kanalizacijskog sustava na području grada Opuzena i općine Slivno (Mala Neretva), svečano su otvoreni u Opuzenu. Vrijednost radova  iznosi 13,46 milijuna kuna, a vrijednost izgradnje kanalizacijskog sustava na području grada Opuzena i općine Slivno 52,41 milijuna kuna.

Centar obrane od poplava Opuzen

Izgradnjom  Centra obrane od poplava u Opuzenu, organizacijski sustav obrane od poplava bit će podignut na višu razinu: ojačat će se kapaciteti opreme od poplava i skladište, ali i ubrzati reakcija odnosno intervencije obrane od poplava jer će sva potrebna oprema biti na lokalnom području.

Budućnost novog Centra obrane od poplava Opuzen razvijat će se u smjeru centralnog praćenje obrane od poplava, odnosno imat će dojavne podatke sa svih objekata Hrvatskih voda kojima se upravlja u obrani od poplava. Izgradnja Centra obrane od poplava financira se izvornim sredstvima Hrvatskih voda.

Izgradnja kanalizacijskog sustava na području grada Opuzena i općine Slivno (Mala Neretva)

Sustavom odvodnje otpadnih voda aglomeracije Opuzen koja obuhvaća grad Opuzen i naselje Podgradinu (općina Slivno), otpadne vode će se prikupljati i odvoditi do postojećeg uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV), te nakon pročišćavanja kontrolirano disponirati.

Do sada je izgrađen dio sustava na području Opuzena i to prva faza UPOV-a (prethodno pročišćavanje), četiri crpne stanice s pripadajućim tlačnim cjevovodima te 8,35 km primarne i 6,79 km sekundarne kolektorske mreže. Na sustav je priključeno 615 kućanstava i 58 gospodarskih subjekata. U međuvremenu je dovršena izgradnja dodatnih 0,33 km kolektora u Opuzenu koju je financirao Grad.

Foto: DNŽ

S obzirom na to da su dijelovi sustava smješteni neposredno uz kanal Mala Neretva, usporedo s radovima na njegovoj regulaciji planira se izgraditi i dijelove sustava na lijevoj i desnoj obali kanala te priključiti ih na već izgrađene dijelove sustava odvodnje Opuzena.

Realizacija dijelova sustava Opuzen, usporedo s regulacijom kanala Mala Neretva, proizvest će pozitivne financijske efekte smanjenjem ukupnih troškova kako regulacije kanala tako i izgradnje sustava odvodnje jer će se dio radova, poput uređenja prometnica, izvoditi istovremeno. Također, omogućit će se priključenje dodatnih potrošača (domaćinstava i gospodarskih subjekata), prvenstveno na području obuhvata projekta uređenja obala Male Neretve koji trenutačno nemaju tehnički ispravno riješenu odvodnju otpadnih voda.

Uređenje obaloutvrde Male Neretve

U rujnu 2018. godine započeli su radovi na uređenju lijeve i desne obale Male Neretve na potezu od ustave u Opuzenu do vodotoka Crepina na desnoj obali, odnosno crpne stanice Prag na lijevoj obali. Projektno rješenje je koncipirano na način da buduće uređene obale Male Neretve zadovoljavaju zahtjeve obrane od poplava u novom režimu tečenja, da imaju osiguranu stabilnost i nepromjenjivu geometriju obale ugradnjom kamenog nabačaja i postavljanjem armirano-betonskih elemenata, da osiguraju stanovništvu koje živi uz obale pristup rijeci izvedbom veza za brodove i prilaznih stepeništa, te da omoguće sigurno kretanje prometnicama uz rijeku uređenjem dvotračne prometnice, nogostupa i parkirnih mjesta.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova iznosi 85,75 milijuna kuna, a radovi se predviđaju dovršiti do kraja 2021. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.