Obnovljen zvonik crkve u Kolanu, ali nisu svi oduševljeni

Foto: TZ Kolan

KOLAN – Nakon tri godine u punom sjaju je zasjao obnovljeni zvonik u Kolanu na otoku Pagu. Monsignor Želimir Puljić je nakon što je podijelio sakrament potvrde za 19 krizmanika blagoslovio zvonik.

Prigodnim riječima Okupljenima su se obratili načelnik Marin Pernjak i župan Zadarske županije Božidar Longin. Folkloraši su ovom prigodom su Nazočnr počastili tancon, klapa Kapric pjesmom,  pivači nakanatom.

Foto: Info kadar / Općina Kolan

Župna crkva sv. Luke posvećena je još 1759. godine, a obnovljena i proširena 1905. godine. Župa je bulom pape Leona XII. iz 1828. godine, kojom je provedena reaorganizacija biskupija u Dalmaciji, pripojena Zadarskoj nadbiskupiji ukinućem Ninske biskupije. Zvona i zvonik Župne crkve Sv. Luke u Kolanu godinama su bili su u lošem stanju.

No, ne slažu se svi s načinom na koji je obnovljen zvonik. Ma društvenim mrežama već se dulje vrijeme vode rasprave treba li i je li u kršćanskom duhu rušiti stari toranj, samo zato da bi se napravio veći.

– Dižući veće zvonike ne stiže se bliže Bogu već samo dokazujemo svoju bahatost spram vjere i neodgovornost kako prema svojoj prošlosti tako i prema budućnosti. Nesklad objekta izazvati će podsmjeh struke, a to najviše govori o ljudima koji tu žive – jedan je od kritičkih komentara, objavljen na Facebooku.

Naš zvonik 1960-ih godina <3 Stoji ponosno već skoro jedno stoljeće. Prkosi buri, neverama, politici i sitnim dušama.Želimo da još dugo godina krasiš vizuru našega mista.

Posted by Nezavisna Lista Mladih Kolan-Mandre on Monday, September 11, 2017

D.G.
Vaš komentar