2 min. čitanja

ISTARSKI SVEMIRSKI PROGRAM Kod Cresa se traže bespilotne letjelice koje su upravo sletjele iz stratosfere

ISTARSKI SVEMIRSKI PROGRAM Kod Cresa se traže bespilotne letjelice koje su upravo sletjele iz stratosfere

PULA/POROZINA – Histrion 108 i 110, autonomne su bespilotne letjelice, koje su u ponedjeljak u 16:02 sati poletjele iz Pule u područje bliskog svemira. Letjelice su uspješno obavile svoje misije ali se slijetanje, zbog veće dosegnute visine od predviđene, dogodilo u more između Istre i Kvarnera, tek nešto sjevernije od linije kojom prometuje trajekt Brestova – Porozina.

– Molimo sve koji mogu pomoći u pronalasku letjelica u moru da obrate pažnju na dva krilata objekta dužine 65 cm. Letjelice na sebi imaju jaka navigacijska svjetla (crvena, zelena i bijela). U slučaju da ih uočite javite nam povratnu informaciju – poručuje voditelj Istarskog svemirskog programa astronomske udruge Vidulini, Marino Tumpić.

Na karti naslovne slike je zabilježena lokacija gdje je letjelica sletjela, a podatak o drugoj lokaciji je zadnji kontakt s njom, pa se lako može pratiti njena putanja. Trumpić kaže da letjelice nisu hermetički zatvorene, pa su zbog prodora mora prestale odašiljati signal. No s obzirom na to da su nepotopive, sigurno nisu potonule i svakako je važno dojaviti ako ih pronađete.

Foto: Marino Tumpić

Udruga Vidulini pokrenula ovaj projekt 2009. godine, i prvi je ovakve vrste u Hrvatskoj. Tada su poslali prvu sondu koja je uspješno odradila svoju misiju u svemiru i spustila se na Zemlju donoseći zanimljive podatke. Još 2000. godine kroz radionice osnovnih škola u Kanfanaru i Žminju pažnju učenika privukle su svemirske tehnologije. Nakon mnogih eksperimenata, donesena je odluka o realizaciji istarskog svemirskog programa. Iako se u svemir ne šalju goleme rakete kao one NASA-ine iz Cape Canaverala, ovo je veliki znanstveni uspjeh kojem bi podršku svakako trebale dati najviše hrvatske institucije, kao resorno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Bespilotne letjelice su dizajnerski i tehnički projektirane od strane Astronomske udruge Vidulini (Petar Gljušćić, Darije Herceg, Vasilije Ristović). Izrađene su tijekom prošle školske godine u Industrijsko-obrtničkoj školi Pula na Vidikovcu. Na letjelicama je radilo gotovo stotinu i pedeset učesnika različitih profila struke, uzrasta, znanja i iskustva iz šest škola, četiri srednje škole, pet sveučilišta, tri istraživačka instituta, 19 tvrtki, jedne akademije, te još jedanaest drugih organizacija. Gotovo stotinjak različitih modula nalazi se u letjelicama koji osiguravaju sigurno polijetanje i prizemljenje na pogodnu lokaciju za pronalazak i spašavanje letjelica te daljnju evaluaciju prikupljenih podataka odnosno eksperimenata.

Teretni prostor u obje letjelice koristi se za smještaj raznih uređaja za eksperimente iz područja astronomije, fizike, kemije, biologije, agronomije, elektronike.  Tako sonde iz programa Histrion u bliskom svemiru prikupljaju podatke o temperaturi, atmosferskom tlaku, vlažnosti, UVA i UVC zrakama, radijaciji, ili registriraju radiovalove koji stižu od Sunca i drugih zvijezda, svi su ti podaci itekako korisni i značajni za daljnji razvoj tehnologije. Do sad je odrađeno osam uspješnih misija.

Kolege iz Regional Expressa snimili su jučer lansiranje Histriona.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.