2 min. čitanja

Plutajući terminal LNG Croatia stigao u Rijeku

Plutajući terminal LNG Croatia stigao u Rijeku
Foto: Brodovi u Rijeci / Facebook

RIJEKA – Brod “LNG Croatia”, koji će kao plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU brod) biti jedan od glavnih elemenata novog terminala za ukapljeni prirodni plin u Omišlju na otoku Krku, doplovio je u utorak ujutro u Riječki zaljev.

Brod je na sidrištu ispred riječke luke, gdje će biti obrađena potrebna dokumentacija i pripreme za privez, doznaje se iz tvrtke LNG Hrvatska. Nakon toga, brod će u srijedu uploviti u Brodogradilište Viktor Lenac, u kojemu će biti obavljena dodatna ispitivanja broda. Brod “LNG Croatia” doplovio je iz kineskog brodogradilišta nedaleko Šangaja u kojemu je tehnološki prerađen i pretvoren u FSRU brod, javlja N1.

Direktor LNG Hrvatske Hrvoje Krhen izjavio je za Hinu da će “LNG Croatia” u početku prosinca biti smješten i pušten u probni rad na LNG terminalu u Omišlju, a od 1. siječnja sljedeće godine, kako je ranije najavljeno, bit će operativan, u komercijalnoj upotrebi. Na brodu je sada 28 ljudi, a kada bude u pogonu zapošljavat će oko 60 ljudi, koji će se izmjenjivati u 3 posade, prema postojećim standardima.

Brod “LNG Croatia” je prije dvije godine, u postupku nabave odabran kao ekonomski najpovoljniji. Tvrtka Golar Power Limited ponudila je tada konverziju postojećeg LNG tankera „Golar Viking“, proizvedenog 2005., u FSRU brod u vrijednosti od 159,6 milijuna eura.

Prema podacima iz tvrtke LNG Hrvatska, odabrani FSRU brod ima kapacitet spremnika od 140.000 prostornih metara, s nominalnom kapacitetom regasifikacije ukapljenog prirodnog plina od 300.000 prostornih metara prirodnog plina/satno, što na godišnjoj razini daje kapacitet od 2,6 milijardi prostornih metara plina.

Uz to, na LNG terminal, uz odabrani FSRU brod, moći će pristati svi brodovi za prijevoz UPP-a, kapaciteta od 3.500 do 265.000 prostornih metara plina.

Projekt izgradnje LNG terminala u Omišlju, vrijedan 233,6 milijuna eura, je od strateškog interesa Republike Hrvatske, a omogućit će sigurnost opskrbe prirodnim plinom i potaknuti konkurentnost na tržištu. Sav slobodni kapacitet terminala zakupljen je za iduće 3 godine, a do 2027. više od 80 posto.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Brod LNG Croatia isplovio iz Šangaja i krenuo prema Hrvatskoj
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.