3 min. čitanja

PULA – Očišćenja uvala Zonchi te dio zone Valelunga, prikupljeno čak 10 kubika otpada!

PULA – Očišćenja uvala Zonchi te dio zone Valelunga, prikupljeno čak 10 kubika otpada!
Foto: Grad Pula

PULA – U organizaciji Grada Pula, Turističke zajednice grada Pule, Zajednice tehničke kulture Pula i Hrvatskog Crvenog križa – volonteri,  u subotu, 10. listopada od 10-13 sati, dvadeset i petu  godinu za redom održana je  eko-akcija čišćenja pulskog akvatorija i priobalja, ove godine  na području uvale Zonchi. Akcijom čišćenja podmorja sakupljeno je 10 kubika otpada iz podmorja i obližnjih zelenih površina uz obalno područje.  Prikupljeno je ponajviše guma, naplavina te staklene i plastične ambalaže.

Zbog epidemioloških mjera u akciji je ove godine sudjelovao  manji broj sudionika nego uobičajeno te ih je bilo 40-tak.  Akciju čišćenja podmorja koordinirao je Ronilački savez Istarske županije uz sudjelovanje 12  ronioca iz pulskih ronilačkih  klubova.

Uz ronioce sudjelovali su i volonteri Crvenog križa Pula koji  su sakupljali otpad na priobalju a  vreće s izronjenim otpadom odlagali  na  suho  koje su potom pokupili djelatnici Pula Herculanee. U akciji je također  sudjelovao MUP Pula koji  je održao  prezentaciju nacionalnog edukativnog programa “Zdrav za 5”  o važnosti osvješćivanja mladih i ostalih o štetnosti utjecaja alkohola, droge i kocke na ljudski organizam.

Usporedo s akcijom čišćenja uvale Zonchi, Pula Herculanea nastavila je i sa aktivnostima čišćenja ilegalnih odlagališta otpada na području Valelunge, točnije cestice prema Mandraču koja je sanirana od odbačenih grana, smeća i glomaznog otpada te će se u narednim danima izvršiti još i čišćenje lokacije od građevinskog otpada.

Foto: Grad Pula

Podsjetimo, putem gradskog trgovačkog društva Pula Hecurlanea, Grad Pula intenzivno je nastavio s čišćenjem i sanacijom prepoznatih lokaliteta ilegalnih odlagališta otpada kako bi se doprinijelo zaštiti prirode te stvorila estetski prihvatljiva slika grada. Slijedom navedenog već je temeljito počišćena  zona Monte Gira, u dijelu i istaknuta zona Valelunge – prema Mandraču  a po završetku iste slijedi čišćenje zone Hidrobaze i okolice Štinjana te potom i najvećeg detektiranog odlagalište ilegalnog otpada, opet u dijelu zone Valelunga.

Intencija je trajno riješiti problem nezakonitih deponija glomaznog otpada te spriječiti daljnje odlaganje otpada uspostavom odgovarajućih mehanizama osiguranja lokacija u ovisnosti o mogućnostima na terenu – kamera, fizičkih barijera, kontinuirane ophodnje i kontrole nadležnih komunalnih službi.

Nadalje, na temelju prikupljenih podataka uz suradnju sa ostalim tijelima (inspekcija i drugi) poduzimat će se represivne mjere za prepoznate prekršitelje, a uz suradnju s mjesnim odborima detektirati potencijalno nove lokalitete te promptno poduzimati radnje u cilju sprječavanja nastanka novih  lokacija onečišćenih otpadom. Isto tako u suradnji sa nadležnim komunalnim poduzećem unaprijedit će se i poboljšati sustav informiranja građana o načinu gospodarenja otpadom te konstantno provoditi medijske i druge promocije kako bi građani imali dostupne sve informacije te u konačnici i represivno postupiti prema onima koji se ne budu pridržavali pravila.

Iako je velika većina Puležana veoma ekološki osviještena i ne odlaže ilegalno otpad, pojedinci to ipak, nažalost, čine i tome treba stati na kraj. U tom kontekstu potrebna je zajednička suradnja  i  javnog sektora, komunalnog društva, mjesnih odbora i građana koji odnos prema prirodi i okolišu pokazuju kroz svoj vlastiti primjer.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.