2 min. čitanja

Krajem tjedna održat će se 76. Viška regata, ali neće se jedriti do Visa

Krajem tjedna održat će se 76. Viška regata, ali neće se jedriti do Visa
Foto: Facebook

VIS – Ne odustaje se od organizacije ovogodišnje 76. po redu Viške regate krstaša ni zbog Covid-pandemije. Uz brigu za zdravlje svih sudionika, sve ostaje isto osim – rute!

– Termin svima nama drage Viške regate s kojom većina jedriličara i završava ovogodišnju sezonu, ostao je isti. Jedrimo od 16. do 18. listopada i po već uobičajenom ritmu – petak i nedjelja su navigacijske utrke, dok je subota vrijeme za održavanje regate u portu – poručuju ovogodišnji organizatori trodnevnog jedrenja, Jedriličarski klub Labud.

– Promijenili smo odredište, te umjesto tradicionalnog navigavanja do Visa, ove godine ćemo do Hvara, preciznije u Stari Grad!

Naime, do sada je grad Vis bio suorganizator ove popularne regate, no načelnik Stožera civilne zaštite grada Visa i gradonačelnik Visa Ivo Radica mišljenja je kako se ovogodišnja Viška regata treba otkazati, zbog opasnosti od zaraze Covidom 19.

Organizatori stoga kažu da su odlučili zadržati tradicionalni format regate, ali na drugoj lokaciji. U susret im je izašao Stari Grad na Hvaru uz punu podršku gradonačelnika Antonia Škarpe, te će hvarski Pariz kako mještani zovu svoj grad, svoj Pharos, biti domaćin nama jedriličarima. Zbog toga su 76. izdanja Viške ove godine iznimno nazvali 76. Pa(V)iška regata.

Uz dopuštenje Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije, krenula je nova organizacija regate, pa se kao i kod Mrdujske regate prijave primaju isključivo on-line, te neće biti ni sastanka kormilara a ni proglašenja pobjednika. Sve kako bi se anuliralo nepotrebno okupljanje i izbjegla ugroza zdravlja svih sudionika od corona-virusa.

– Imamo još jednu izmjenu a to je start od Splita do Starog Grada. Uobičajeno je da bude u 9 sati, no na molbu posada koje dolaze iz drugih, udaljenih destinacija, izašli smo im u susret i start je pomaknut na 11 sati. Znači petak jedrimo od Splita do Starog Grada u dužini 22 nautičke milje, u subotu je u suradnji sa domicilnim klubom „Helios” regata unutar luke kako bi i Starograđani mogli uživati u majstorijama posada, a u nedjelju je povratak za Split sa startom u 9 sati – kazuje kapetan Toni Mlikota, predsjednik Jedriličarskog kluba Labud.

Očekuje se flota od stotinjak brodova koja će zajedriti prema Hvaru, umjesto tradicionalno prema Visu, uz napomenu kako su svi detalji i informacije za obje etape, dostupne na stranicama kluba ili na Facebooku.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.