Foto: Daniel Pavlinović

Na temelju podataka o srednjoj razini mora, koju djelatnici Hrvatskog hidrografskog instituta monitoriraju zahvaljujući mjerenjima na mareografskim postajama u Jadranu, došli su do rastućeg trenda, prema kojem srednja razina mora raste 2.4-3.7 mm godišnje.

Kroz 100 godina to bi bilo 37 cm, što se uglavnom podudara s proračunima IPCC-a (The Intergovernmental Panel on Climate Change). Doduše, kako je IPCC uzeo u obzir još neke klimatske faktore, oni očekuju porast od 40-100 cm, za 100 godina, piše N1.

Zabrinjavajuće su to brojke, zbog kojih bi se mnoga obalna mjesta mogla naći pod morem.

Maksimalna visina vala na Jadranu izmjerena je prošle godine u Dubrovniku. Valograf je izmjerio visinu od 10.87 metara.

Za vikend, dok je puhalo orkansko jugo, u Dubrovniku je izmjeren val maksimalne visine 5.56 metara, 28. rujna 8,28 metara, potvrdio nam je prof. Srđan Čupić, iz Hrvatskog hidrografskog instituta.

Pomoću valografa već dulji niz godina ekipa iz HHI-ja prati visinu, smjer i periode valova, i prema teoriji ekstrema, za 100 godina u Jadranu bismo mogli imati valove i do 15 metara!

Najveće valove “diže” jugo, koje ima najveće privjetrište na sjevernom Jadranu, pa je tamo najizglednije da ćemo mjeriti maksimalnu visinu vala od 15 metara.

Hrvatski hidrografski institut iduće godine u planu ima postaviti još dvije mareografske postaje na Lošinju i u Šibeniku.

PROČITAJTE JOŠ:

NAKON 33 GODINE Izmjeren rekordno najviši val na Jadranu!

Na Palagruži zabilježeni 7-metarski valovi, najveći od 2004.!

AKADEMIK MIRKO ORLIĆ: “Jadran se zagrijao za čak 2 °C i to već utječe na turizam; do kraja stoljeća razina mora viša za 1 m”

Razina Jadrana do kraja stoljeća diže se za metar, a valovi će raditi veću štetu

OZBILJNO UPOZORENJE: Ne pogasimo li termoelektrane, razina mora potapa neke obalne gradove

Vaš komentar