Uhvaćen s 5 kanti punih zaštićenih trpova – Kilogram vrijedi 500 kuna!

Foto: MUP

VRSI/ZADAR – Policijski službenici Postaje pomorske i aerodromske policije Zadar su u koordiniranom inspekcijskom nadzoru s ribarskom inspekcijom Ministarstva poljoprivrede zatekli hrvatskog državljanina kojeg se sumnjiči za počinjenje prekršaja iz domene Zakona o morskom ribarstvu. 

Jučer oko 15.30 sati u Vrsima policijski službenici su zaustavili osobno vozilo Mercedes riječkih registarskih oznaka s kojim je upravljao 51-godišnjak, a kojom prilikom je u vozilu  pronađeno 5 PVC kanti u kojima su se nalazili trpovi, vrsta morskih organizama, čiji izlov je zabranjen jer se nalaze u trajnom lovostaju.

Provedenim daljnjim nadzorom u suradnji s ribarskom inspekcijom utvrđeno je kako je 51-godišnjak  istog dana, nešto ranije u moru kod mjesta Vrsi, koristeći se ronilačkom opremom, iz mora izlovio 81,34 kilogram morskih trpova. Također je utvrđeno da ne posjeduje  potrebite dozvole ( povlasticu za gospodarski ribolov), a isto tako da je trpove iz mora sakupljao za vrijeme dok je na snazi lovostaj/zabrana izlova te vrste morskih organizama sukladno Pravilniku o lovostaju trpova (Holothuroidea), čime je počinio prekršaj iz članka 12. stavka 1. točke 4. Zakona o morskom ribarstvu, a vezano za članak 1. Pravilnika o lovostaju trpova, te prekršaj obavljanja gospodarskog ribolova bez važeće povlastice iz članka 42. stavka 1. točka (a) i članka 3. stavka 1. točka (a) Uredbe Vijeća (EZ) br. 1005/2008.

Na temelju članka 76. a i članka 228. stavak 3., a vezano na članak 183. stavak 1 točka 4. Prekršajnog zakona,  tijekom nadzora oduzeti su morski organizmi i ronilačka oprema o čemu je izdana Potvrda o privremeno oduzetim predmetima sukladno članku 70. stavku 1. Zakona o morskom ribarstvu. S obzirom da u trenutku preuzimanja trpovi nisu bili živi, naknadno su neškodljivo uklonjeni  o čemu je sastavljena  službena zabilješka, a oduzeta ronilačka oprema je na čuvanju u prostorijama Ministarstva poljoprivrede te će se protiv počinitelja pokrenut prekršajni postupak.
 
Vrijednost 1 kilograma ove zaštićene vrste prema Pravilniku o kriterijima za utvrđivanje naknade šteta počinjenih ribama i drugim morskim organizmima, iznosi 500,00 kuna.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Sve veća potražnja za delikatesom, zbog koje ronioci gube živote

U tijeku je istrebljenje morskih krastavaca zbog nedostatka kontrole

NESTAJU TRPOVI: Organizirani kriminalci pustoše dno Jadrana

Vaš komentar