4 min. čitanja

Hrvatska brodogradilišta dobila posao gradnje šest brzih brodova za Ministarstvo zdravstva

Hrvatska brodogradilišta dobila posao gradnje šest brzih brodova za Ministarstvo zdravstva
Foto: Iskra / Ilustracija

ŠIBENIK/PULA – Hrvatski brodograditeljski konzorcij u kojem su Tehnomont Brodogradilište Pula, ISKRA brodogradilište d.o.o. iz Šibenika i projektna tvrtka Metal Shark Croatia gradit će šest  brzih brodica hitne pomorske medicinske službe sukladno EU projektu  “Uspostava hitne pomorske medicinske službe brzim brodicama”.

Stručno povjerenstvo za javnu nabavu Ministarstva zdravstva njihovu je ponudu ocijenilo najpovoljnijom nakon čega je ministar Vili Beroš  početkom ovog mjeseca donio Odluku da će brodice graditi upravo ta Zajednica ponuditelja. Uz njih su se za taj posao natjecali i tvrtka Cantiere Navale Vittoria iz Italije koja je tražila više od planiranog iznosa i to  82.440.000  kuna s PDV-om te Zajednica ponuditelj koju čine  Global grupa d.o.o iz Dubrovnika i KD WORKBOATS čija je ponuda iznosila 70.623.000 kuna s PDV-om. No Stručno povjerenstvo je utvrdilo da taj ponuditelj nije dostavio jamstvo za ozbiljnost ponude kako je traženo u Dokumentaciji o nabavi te je tu ponudu odbacilo kao nepravilnu. Izabrani ponuditelji  tražili su  76.440.000 kuna s PDV-om što je u skladu s procijenjenom vrijednosti tog posla.

–Vjerovali smo od početka da je naša ponuda najpovoljnija i u tom smislu nismo iznenađeni odlukom ministra Vilija Beroša. Vrlo samo zadovoljni zbog toga što ćemo i u ovom poslu moći  pokazati koliko vrijedi hrvatska brodogradnja. Ovo potvrđuje i da je  povezivanje  Iskra brodogradilište 1 i Tehnomonta, bio logičan i poslovno opravdan potez. Oba su brodogradilišta kvalitetom, iskustvom i tehnološkom osposobljenošću dokazala na zahtjevnom međunarodnom tržištu gradeći brodove koji ispunjavaju i najzahtjevnije uvjete i standarde. Naš konzorcij  u kojem je udružena hrvatska pamet, znanje, tehnologija i iskustvo, poruka je da znamo i možemo nositi se s konkurencijom na globalnoj razini. Osim toga naša je komparativna prednost iskustvo gradnje brodova od aluminija. Do sada smo izgradili preko 100 aluminijskih brodova za Norvešku – ističe Roko Vuletić, član Uprave Iskra brodogradilišta.

Foto: Tehnomont

Njegov kolega dr. Aleš Ekar,  također  član Uprave Iskra brodogradilišta kaže kako se potvrdilo da je konzorcij  jednoj i drugoj tvrtki  bitno povećao  konkurentnost  i  kompetitivnu prednosti, a time je stvoren i velik potencijal za uspješno natjecanje za gradnju brodovima te vrste i na ostalim tržištima.

–Riječ je o dugoročno opravdanoj strategiji koja uz tehničku specijalizaciju može bitno poboljšati naše poslovanje. SAR brodovi su tehnološko iznimno zahtjevni i trebaju imati visoke maritimne sposobnosti. Brodogradlište s referencijama gradnje te vrste plovila  na taj način širi i tržišni potencijal što je u skladu s našom strategijom.  Siguran sam, da ovo može biti i dobar primjer kako se mogu učinkovito crpiti kohezijska sredstva Europske unije te imati višestruku korist od njih – smatra  Ekar.
Zadovoljstvo dobivenim poslom ne krije niti Tomislav Smirčić, član uprave Tehnomonta:

–Drago mi je da se pokazalo da smo napravili pravu stvar podnoseći zajedničku ponudu. Mi imamo popunjene sve proizvodne kapaciteta i teško bismo mogli sami izgraditi svih šest brodova, a ovako ćemo posao podijeliti. Osim toga nije dobro da budemo jedan drugome konkurencija kod ovakvih poslova i međusobno rušimo cijene – izjavio je.

Foto: Iskra

Šibensko Iskra brodogradilište 1 i pulski Tehnomont imaju veliko iskustvo u gradnji brodova posebno u aluminiju. Tehnomont ima 300 zaposlenih, a 110 ih radi u njihovom brodogradilištu dok Iskra brodogradilište 1, odnosno bivši NCP,  ima 175 zaposlenih.

U ovom poslu uz njih je kao bitan faktor uključena i inženjersko projektna tvrtka Metal Shark Croatia iz Rijeke tako da će te brodice za hitnu pomorsku medicinsku pomoć biti najvećim dijelom hrvatski proizvod.

Sredstva za gradnju brodova hrvatske pomorske hitne pomoći koji će biti stacionirani u Dubrovniku, Supetru na otoku Braču, Šibeniku, Zadru, Rabu i Malom Lošinju, najvećim dijelom, čak 85 posto, dolaze iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija Europske unije, a preostali dio iz proračuna Republike Hrvatske.

Foto: Tehnomont

Tehničke karakteristike brodica:

Natječajnom dokumentacijom predviđena je gradnja brodova koji su tehnički i maritimnim svojstvima identični spasilačko – potražnim brodu i brodu za nadzor sigurnosti plovidbe – uz dodatnu zadaću hitnog medicinskog prijevoza, kakve je talijansko brodogradilište Cantiere Navale Vittoria 2017. izgradilo za Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a koriste ih lučka kapetanija i pomorska policija u Zadru.

Dužine je 14,25 a širina 4,63 m te istisnine 22 tone. Brodicu pokreću dva pogonska motora. Konstrukcijom i opremom brodice moraju imati sljedeće značajke: neograničeno područje plovidbe, obavljanje zadaća pri maksimalnom stanju mora 6, pri visini valova 4 do 6 m i brzini od 15 čvorova, mogućnost vraćanja broda iz preokrenutog stanja tzv. self- righteningom.

Maksimalna trajna brzina od 35 čvorova koja se postiže s 80 posto snage pogonskih strojeva a postizanje maksimalne trajne brzine 5 minuta od pokretanja pogonskih strojeva i to bez utjecaja na njihove karakteristike i period održavanja. Minimalni doplov brodice: 400 nautičkih milja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.