Splitski gradonačelnik najavio obnovu monumentalne fontane na splitskoj rivi

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

SPLIT – Prije 130 godina, davnog  4. listopada 1890. godine, svečano je po drugi put otvorena monumentalna fontana na splitskoj Rivi koja je podignuta kao spomenik obnove Dioklecijanova vodovoda i dolaska javne pitke vode u grad podno Marjana. U spomen na taj povijesni dan Društvo prijatelja kulturne baštine – Komisija za obnovu Splitske fontane i Hrvatsko narodno kazalište organiziralo je večeras svečanu akademiju u foyeru splitske nacionalne kazališne kuće. Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara naglasio je u svom govoru kako će uslijediti i treće otvaranje Monumentalne fontane. Tu nema i ne smije biti politike, ovdje se, kako je istaknuo gradonačelnik,  radi prvenstveno o ljubavi prema svome gradu i baštini.

-Vraćanje fontane je civilizacijsko pitanje, kao i pitanje vraćanja naše baštine koja je uništena  nakon Drugog svjetskog rata, u onome vihoru ludila barbarskog uništavanja svega što je drugačije. Neki vele da se ona ne može vjerno obnoviti. Divni Hrvatski dom u Tončićevoj ulici faksimilno smo obnovili na osnovu nekoliko fotografija, a fotografija neprežaljene fontane ima mnogo više. Sa stanovišta struke tu dileme nema – kazao je, među ostalim, Andro Krstulović Opara. Prisutne je gradonačelnik izvijestio kako je odobren ugovor s Europskom bankom za obnovu i razvoj o sufinanciranju izgradnje pročistača pitke vode. Također, gradonačelnik je podsjetio kako je početkom ove godine potpisan i ugovor o poboljšanju vodno-komunalne infrastrukture aglomeracije Split-Solin težak čak 1,4 milijarda kuna. Ovih dana, dodao je, kreće spajanje vodovoda Srinjine i Sitno Donje, kao i obnova Dioklecijanova vodovoda.

Foto: Grad Split

-I zato s razlogom kažem, dan trećeg otvaranja fontane, tog spomenika vodi, na dohvatu je ruke. Idemo mu u susret-poručio je gradonačelnik Splita. Glavni konzervator Ministarstva kulture RH Miljenko Domijan pružio je punu potporu naporima obnove fontane. Kako je rekao, Split ima izuzetnu povijesnu raznolikost i povijesno naslijeđe po kojem je možda najfascinantniji grad na Mediteranu. U tu sliku, nastavio je glavni konzervator, savršeno se uklapa Monumentalna fontana, jer je voda sastavni dio bogate splitske povijesne i kulturološke baštine.

Ilustracija: Stipan Ujdur i Martin van der Meijde

-Fontana je nestala činom nasilja. Takav čin, s povijesnog i konzervatorskog stajališta, opravdava faksimilnu obnovu. Faksimilskom rekonstrukcijom fontana bi se obnovila u autentičnom materijalu i obliku – pojasnio je Domijan. Marijan Čipčić, predsjednik Društva prijatelja kulturne baštine i koordinator obnove Monumentalne fontane podsjetio je, među ostalim, i na nemjerljiv obol kojeg je u njegovanju memorije na Splitsku fontanu za svoga života dao nedavno preminuli velikan splitske historiografije, Duško Kečkemet. Predsjednik Komisije za obnovu fontane Ante Tukić dao je kratki povijesni presjek nastanka fontane istaknuvši kako je krajem devetnaestog i do sredine dvadesetog stoljeća Monumentalna fontana bila jedan od najmarkantnijih vizualnih pečata Splita. Zanimljiva predavanja o arhitektonskoj i urbanoj vrijednosti fontane, kao i o samom značenju njezinih brojnih alegorijskih kipova i likova, održali su, među ostalima, arhitekt i veliki poznavatelj povijesti i kulturne baštine Splita Stanko Piplović, te povjesničarka umjetnosti Ivana Prijatelj Pavičić koja je istaknula konzervatorski elaborat čiji je osnovni zaključak da bi obnova fontane vratila kvalitetu narušene povijesne cjeline splitske Rive.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ: