1 min. čitanja

MORSKI OBLUTCI Čudesna moć prirode

MORSKI OBLUTCI Čudesna moć prirode
Photo: Boris Kačan

More je snaga. A tamo gdje je najsnažnije, oblikuje okoliš najbrže i najfinije. Oblikovanje morskih oblutaka samo je jedno od obilježja morske geologije.

Jedan od najjačih takvih procesa je na Palagruži, gdje na južnoj i najvećoj od dvije, Veloj plaži, jednostavno more za jakog juga posrče apsolutno sav materijal koji se na njoj nalazi i onda u drugom navratu svu plažu jednostavno ispljune van. U pokušaju da tamo naprave rivu, ljudi protiv prirode nisu uspjeli – dvaput! I kolpo morto (nekoliko tona teški betonski blokovi) na dnu, za privezivanje brodova lancem i plutačom na površini – na Palagruži su porazbacani uokolo. Ima ih tamo više od 10 i beskorisni su!

Sediment od kojeg su plaže građene prva su linija obrane od nasrtaja valova. U toj nemilosrdnoj borbi sediment more odnese, potroši ili uništi. Ukoliko se prirodno ne nadomjesti novim materijalom, plaža se stanjuje, skraćuje i u konačnici može nestati.

Trenjem, more će oblikovati i najtvrđe stijene. Klifovi s južnih padina jadranskih otoka jednostavno će se urušiti, a uvale će popustiti pod inercijom snage valova juga. Fini oblutci rezultat su dugogodišnjeg djelovanja prirode. Tamo gdje se kupate na ovakvoj plaži, znajte da proces njenog nastanka nije bio – nimalo fin.

Jurica Gašpar, prof.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Skrivene ljepote i zanimljivosti Brača koje vjerojatno niste znali
Galebi se karaju

BORIS KAČAN PHOTOGRAPHY

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.