Splitsko-dalmatinska županija osigurala nabavku i opremanje glisera za zaštitu i spašavanje

Foto: SDŽ

SPLIT – Kroz realizaciju EU projekta – E-CITIJENS, Splitsko-dalmatinska županija (SDŽ) je osigurala sredstva za nabavku i opremanje višenamjenskog plovila Sv. Jeronim, investicije ukupne vrijednosti 380 tisuća kuna.

Brzi gumeni gliser SAR – Search And Rescue, na kojem je SDŽ financirala nabavku motora vrijednog 145 tisuća kuna i dodatne opreme vrijedne 55 tisuća kuna, primarno će koristiti Specijalistička postrojba civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije za zaštitu i spašavanje iz vode. Po potrebi će ga koristiti i ostale žurne službe sa županijskog područja.

Foto: SDŽ

Sv. Jeronim (plovilo RM-750) je namjenski izrađen u RH od domaćeg proizvođača Ris Marine d.o.o. Dužina plovila je 7,5 metara, širina je 3 metra te ima izvanbrodski motor od 250 ks i dodatnu opremu za spašavanje montiranu na plovilo.

Splitsko-dalmatinska županija kroz projekt Realizacijom E-Citijens projekta , sufinanciranog prekograničnim programom suradnje Interreg Italy-Croatia, SDŽ nastavlja s jačanjem otpornosti na prirodne i ljudski uzrokovane katastrofe. Ukupna vrijednost projekta E-Citijens je 2.846.100,00 eura, a sredstva koja mogu pripasti Splitsko-dalmatinskoj županiji iznose 316.110,00 eura. Na projektu sudjeluje devet partnera iz RH i Italije.

I.B.