2 min. čitanja

COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima
Foto: Youtube / Screenshot

Usprkos trenutnoj situaciji vezanoj uz COVID-19 pandemiju, u petak, 16. listopada 2020. na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu održan je Info dan EU Interreg Med projekta PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje biološke raznolikosti od plastike u zaštićenim morskim područjima na Mediteranu.

Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, na Info danu u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupili su se predstavnici 14 relevantnih državnih, znanstvenih i civilnih organizacija kako bi razmijenili svoja znanja, prezentirali projektne rezultate i strategije za borbu protiv plastike u Sredozemlju. Prezentirani su dosadašnji primjeri dobre prakse i trenutne znanstvene spoznaje, metodološki aspekti i  inovativne tehnologije te je analizirana problematika usklađivanja metodologija za monitoring morskog otpada u različitim geomorfološkim sredinama.

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz 8 mediteranskih zemalja: Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske. Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada. Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje se odnose na cijeli ciklus upravljanja morskim otpadom, od razvoja metodologija monitoringa, dijagnosticiranja pojedinih utjecaja, aktivnosti prevencije i ublažavanja, te na posljetku razvoja kapaciteta i prijenosa znanja.

Pod vodstvom Sveučilišta u Sieni i Mreže rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network) planira se razvoj multidisciplinarne strategije i zajedničkog okvira za djelovanje u sklopu inicijative Plastic Busters koja ima za cilj definirati prioritetne aktivnosti nužne za rješavanje problema morskog otpada u Sredozemlju. Plastic Busters inicijativa prepoznata je u okviru Unije za Mediteran 2016., prikupljajući na taj način političku potporu 43 euro-mediteranske zemlje.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 €, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 €. Trajanje projekta je 48 mjeseci. aktivnosti prevencije i ublažavanja

Pročitajte više o projektu OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.