COVID-19 nije prekinuo borbu protiv plastike u morima

Foto: Youtube / Screenshot

Usprkos trenutnoj situaciji vezanoj uz COVID-19 pandemiju, u petak, 16. listopada 2020. na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu održan je Info dan EU Interreg Med projekta PLASTIC BUSTERS MPAs: Očuvanje biološke raznolikosti od plastike u zaštićenim morskim područjima na Mediteranu.

Poštujući sve epidemiološke mjere i preporuke, na Info danu u organizaciji Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu (FGAG) i Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, okupili su se predstavnici 14 relevantnih državnih, znanstvenih i civilnih organizacija kako bi razmijenili svoja znanja, prezentirali projektne rezultate i strategije za borbu protiv plastike u Sredozemlju. Prezentirani su dosadašnji primjeri dobre prakse i trenutne znanstvene spoznaje, metodološki aspekti i  inovativne tehnologije te je analizirana problematika usklađivanja metodologija za monitoring morskog otpada u različitim geomorfološkim sredinama.

Plastic Busters MPAs Interreg Med projekt okuplja 15 projektnih partnera kao i 17 pridruženih institucija iz 8 mediteranskih zemalja: Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske. Krajnji cilj projekta je poboljšati zaštitu staništa i vrsta u pelagijskim i obalnim morskim zaštićenim područjima kroz ciljano praćenje, procjenu, prevenciju i ublažavanje utjecaja morskog otpada. Projekt se sastoji od niza aktivnosti koje se odnose na cijeli ciklus upravljanja morskim otpadom, od razvoja metodologija monitoringa, dijagnosticiranja pojedinih utjecaja, aktivnosti prevencije i ublažavanja, te na posljetku razvoja kapaciteta i prijenosa znanja.

Pod vodstvom Sveučilišta u Sieni i Mreže rješenja za održivi razvoj (Sustainable Development Solutions Network) planira se razvoj multidisciplinarne strategije i zajedničkog okvira za djelovanje u sklopu inicijative Plastic Busters koja ima za cilj definirati prioritetne aktivnosti nužne za rješavanje problema morskog otpada u Sredozemlju. Plastic Busters inicijativa prepoznata je u okviru Unije za Mediteran 2016., prikupljajući na taj način političku potporu 43 euro-mediteranske zemlje.

Projekt sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj s iznosom od 4.296.000 €, a ukupni proračun iznosi 5.055.000 €. Trajanje projekta je 48 mjeseci. aktivnosti prevencije i ublažavanja

Pročitajte više o projektu OVDJE.

I.B.

Vaš komentar