Tonino Picula

BRUXELLES – Sukladno kriterijima indeksa think-tanka VoteWatch Europe, kojem je svrha promicanje političke transparentnosti i informiranosti, ova je nezavisna istraživačka organizacija evaluiranjem političkog utjecaja na oblikovanje zakonodavstva, osvajanja glasova, kao i društvenog dosega po pitanju oblikovanja javnog diskursa i uspostave potpore vrednovala Tonina Piculu najutjecajnijim hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu. 

– Kao zastupnik, svojim angažmanom stalno se trudim afirmirati pozitivne europske vrijednosti suradnje i solidarnosti u svim temama, od stabilnosti Hrvatskoj i EU najbliže regije zapadnog Balkana, preko tema energetske tranzicije, kako otoka, tako i Unije u cjelini, pa sve do tema odnosa Europske unije i SAD-a. Vjerujem kako i Hrvatska može biti jaka samo u jakoj i socijalnoj EU, koja razumije i pomaže oblikovati svijet oko sebe na pozitivan način, promičući mir, stabilnost i blagostanje. Siguran sam da je ovako visokom rangiranju pridonio i moj rad na konkretnim EU agendama, poput zelene tranzicije, digitalne transformacije, posebice u uspješnoj energetskoj tranziciji hrvatskih otoka, što nas ističe i u EU kontekstu. Drago mi je da je Vote Watch prepoznao moj i angažman mojih najbližih suradnika – istaknuo je Tonino Picula povodom objave Vote Watcha.  

Kako stoji u izvješću, Picula je prvo mjesto zavrijedio temeljem funkcija koordinatora vanjskih poslova za S&D, zatim izradom važnih izvješća, poput godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore i preporuka institucijama EU-a na zapadnom Balkanu, a obnaša i dužnost Predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja. 

Zahvaljujući stručnosti u vanjskim poslovima, u lipnju ove godine imenovan je i stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o dužnosti gdje Picula u ime Europskog parlamenta pokriva sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država.

Isti je think tank nedavno Piculu proglasio i drugim najutjecajnijim europskim zastupnikom u području vanjskih poslova, o čemu možete pročitati ovdje. 

D.G.