1 min. čitanja

Picula najutjecajniji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu

Picula najutjecajniji hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu
Tonino Picula

BRUXELLES – Sukladno kriterijima indeksa think-tanka VoteWatch Europe, kojem je svrha promicanje političke transparentnosti i informiranosti, ova je nezavisna istraživačka organizacija evaluiranjem političkog utjecaja na oblikovanje zakonodavstva, osvajanja glasova, kao i društvenog dosega po pitanju oblikovanja javnog diskursa i uspostave potpore vrednovala Tonina Piculu najutjecajnijim hrvatskim zastupnikom u Europskom parlamentu.

– Kao zastupnik, svojim angažmanom stalno se trudim afirmirati pozitivne europske vrijednosti suradnje i solidarnosti u svim temama, od stabilnosti Hrvatskoj i EU najbliže regije zapadnog Balkana, preko tema energetske tranzicije, kako otoka, tako i Unije u cjelini, pa sve do tema odnosa Europske unije i SAD-a. Vjerujem kako i Hrvatska može biti jaka samo u jakoj i socijalnoj EU, koja razumije i pomaže oblikovati svijet oko sebe na pozitivan način, promičući mir, stabilnost i blagostanje. Siguran sam da je ovako visokom rangiranju pridonio i moj rad na konkretnim EU agendama, poput zelene tranzicije, digitalne transformacije, posebice u uspješnoj energetskoj tranziciji hrvatskih otoka, što nas ističe i u EU kontekstu. Drago mi je da je Vote Watch prepoznao moj i angažman mojih najbližih suradnika – istaknuo je Tonino Picula povodom objave Vote Watcha.

Kako stoji u izvješću, Picula je prvo mjesto zavrijedio temeljem funkcija koordinatora vanjskih poslova za S&D, zatim izradom važnih izvješća, poput godišnjeg izvještaja o napretku Crne Gore i preporuka institucijama EU-a na zapadnom Balkanu, a obnaša i dužnost Predsjednika Međuskupine Europskog parlamenta za mora, rijeke, otoke i priobalna područja.

Zahvaljujući stručnosti u vanjskim poslovima, u lipnju ove godine imenovan je i stalnim izvjestiteljem Europskog parlamenta za odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Riječ je o dužnosti gdje Picula u ime Europskog parlamenta pokriva sve teme koje se tiču odnosa Europske unije i Sjedinjenih Država.

Isti je think tank nedavno Piculu proglasio i drugim najutjecajnijim europskim zastupnikom u području vanjskih poslova, o čemu možete pročitati ovdje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.