1 min. čitanja

VRAĆANJE PRIRODE U NAŠE ŽIVOTE Znate li da 80% ulovljenih morskih pasa modrulja nije spolno zrelo?

VRAĆANJE PRIRODE U NAŠE ŽIVOTE Znate li da 80% ulovljenih morskih pasa modrulja nije spolno zrelo?
Foto: Aquarium Pula / Matej Njavro / Facebook / Screenshot

“Vraćanje prirode u naše živote”, tema je ovogodišnjeg ZELENOG TJEDNA EU, koji se održava od do 22. listopada, a posvećen je prirodi i bioraznolikosti. Donešena je i “Strategija Europske Unije za bioraznolikost

Iako posljednjih tisuću godina Sredozemlje i Jadran predstavljaju važna ribolovna područja, u zadnja dva stoljeća u potpunosti su izlovljeni vršni predatori; veliki morski psi i morski sisavci (perajari -tuljani, kitovi, delfini i pliskavice).

Populacije tzv. mezo -predatora, odnosno manjih morskih pasa iscrpljene su već početkom 20. st., a njihove su populacije u nekim važnim ribolovnim područjima Sredozemlja i Jadrana već gotovo nestale.

Primjer mezo-predatora je i modrulj (Prionace glauca), koji predstavlja najčešći usputni ulov ribolova na tune ili sabljarke. Obitava diljem svijeta u pučinskim vodama umjerene i tropske klime. Markiranjem modrulja iz Atlantskog oceana i Sredozemlja od 1962. do 2000. god. ukazuje na odvojenost dvije populacije.

Zanimljivo je da 80 % modrulja ulovljenih u istočnom Mediteranu su juvenilne jedinke stare od 1 do 4 godine te je samo 20% uhvaćenih spolno zrelih, što ukazuje da su južni Jadran i Jonsko more rastilište modrulja, podsjeća Aquarium Pula, koji već godinama radi na oporavku ozlijeđenih morskih životinja, od čega treba izdvojiti zaštićene morske kornjače, želve.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.