4 min. čitanja

VIDEO Ulovili najstrože zaštićenog morskog psa lisicu, koji je ribolovca opalio repom po čelu

VIDEO Ulovili najstrože zaštićenog morskog psa lisicu, koji je ribolovca opalio repom po čelu
Foto: TikTok video / Screenshot

Na društvenoj mreži TikTok osvanuo je video gdje je nekolicina ribolovaca štapom ulovila morskog psa lisicu. Pretpostavljamo da se ovaj ribolovni događaj odigrao u Istri ili na Kvarneru. U jednom trenutku se čini da je repom, kojim inače mlati svoje žrtve, kako bi ih ošamutila i lakše ulovila, mlatnula i svog ribolovca. Ova vrsta morskog psa je strogo zaštićena vrsta u Hrvatskoj i zabranjeno ga je namjerno ubijati.

– U kolika je… Pazi slučajno da ne bi poletila gore, znaš… Moramo ful pazit. Dole je repom. J… te kolika je. Zamotala je rep. Da, zato je tako vadimo. Uh, kolika jeee – komentiraju prisutni ulov.

– Evo je buraz. Lovi lisicu, jedi lisicu, buraz! – navija jedan član ekipe.

– Znaš šta… čekaj samo malo… daj mi kuku… da je odmotamo… – govori vjerojatno jedan od stručnijih.

– Nemoj je odmotavat, daj je da joj pojedemo odmah rep – opet će navijač koji vjerojatno ne shvaća da bi ga ovakvo nedjelo koštalo do 200 tisuća kuna!

– Ne, ne, ne… Tu je zamotana… – odgovara mu kolega.

I onda se čuje pljusak, psovke i kako se čini, životinja je repom odalamila svog ribolovca.

– Nije se s njom zaj… – poručuje jedan od prisutnih, a drugi kaže.

– Pazite samo da vam ne bi slučajno uletjela u brod.

I tu se snimka prekida. Nije poznato jesu li životinju ulovili ili je pustili, no zakon je po ovom pitanju vrlo jasan i rigorozan.

Video, čiji je autor Dean Cvijetić, možete pronaći OVDJE.

Foto: TikTok / Screenshot

Pojavljuje se na cijelom Jadranu, a repom mlati žrtve

Morski pas lisica pojavljuje se po cijelom Jadranu, za razliku od ostalih većih morskih pasa koji preferiraju otvoreno more lisicu možemo pronaći po kanalima i plitkim uvalama gdje se zapetlja u mreže i postane medijska senzacija. Zna zagristi panulu za sitnu ribu pa iznenadi sportske ribolovce, pa nije isključeno ni da se upravo to dogodilo ovoj ekipi.

Riječ je o životinjama, vrlo dobrim plivačima koje mogu narasti do 5,7 metara odnosno bit teške oko pola tone. Tijelo lisice s gornje strane tamno je plave boje, dok je ona s donje strane bijela. U čeljusti se nalazi velik broj sitnih zuba.

Morski pas lisica hrani se ribama, lignjama i rakovima, a u lovu na iste koristi im rep koji ima funkciju biča. Konkretnije udarcem repa mogu ošamutiti plijen te ga na taj način lakše uloviti svojim oštrim zubima.

Po prirodi sabljaši nisu agresivne životinje, ali ako ih se napadne mogu postati nezgodne za ljude.

Osim u Hrvatskoj, morske lisice žive u otvorenim morima, uključujući istočni i zapadni Atlantik te Pacifik.

Zavod za zaštitu okoliša i prirode svojedobno je zbog ulova ove vrste od strane ribara iznimno oštro reagirao, te više puta pojasnio da  je morski pas lisica strogo zaštićena vrsta te vrsta pred izumiranjem.

– Cijela skupina hrskavičnih riba (morski psi, morske mačke, raže i himere), iznimno je ugrožena. Prema Crvenoj knjizi morskih riba Hrvatske u Jadranskom moru je 16 vrsta pred izumiranjem, od ukupno 53 vrste koje su zabilježene u Jadranu. Glavni razlozi ugroženosti hrskavičnjača u Jadranu su intenzivni pridneni ribolov različitim priobalnim alatima (obalnom koćom, pridnenim parangalom, različitim mrežama stajaćicama i sitnim udičarskim alatima, bilo kao ciljana vrsta ili slučajna lovina) te biološki čimbenici (mala reprodukcijska moć, relativno mala gustoća populacije, spori rast, ograničeno rasprostranjenje u Jadranu). Upravo ih biološki čimbenici čine osjetljivima na povećani ribolovni napor. Od ostalih razloga ugroženosti ističu se degradacija ili gubitak staništa zbog ribolova, onečišćenje mora, uznemiravanje te bioakumulacija toksičnih tvari. U svijetu se morski psi najviše love parangalima, plutajućim mrežama i plivaricama, a najveći ulov je zabilježan u zapadnom Indijskom oceanu, zapadnom centralnom Pacifiku te sjeveroistočnom Atlantiku. Pretpostavka je da se u svijetu ulovi oko milijun tona godišnje morskih pasa, međutim stvarni ulov je teško odrediti zbog neprijavljivanja ulova i zbog ponekad netočne identifikacije vrsta – pojašnjenje je Zavoda.

Zakon je jasan: Kazne do 200 tisuća kuna!

Zakon o zaštiti prirode iz 2013. godine, koji je i danas na snazi, vrlo je jasan kad je u pitanju lov, uznemiravanje i ubijanje strogo zaštićenih vrsta, a morska lisica je na tom popisu. Kazne su do 200 tisuća kuna, a čak i slučajan ulov svaka je osoba dužna prijaviti Državnom zavodu za zaštitu prirode.

Članak 153.

(2) Zabranjuju se sljedeće radnje sa strogo zaštićenim životinjama iz prirode u njihovu prirodnom području rasprostranjenosti:

– svi oblici namjernog hvatanja ili ubijanja,

– namjerno uznemiravanje, posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije,

– namjerno uništavanje ili uzimanje jaja,

– namjerno uništavanje, oštećivanje ili uklanjanje njihovih razvojnih oblika, gnijezda ili legla,

– oštećivanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanje ili odmaranja.

Članak 154.

  • Svaka osoba dužna je prijaviti Zavodu slučajno uhvaćene i/ili usmrćene strogo zaštićene životinje.

Članak 226.

Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako:

– namjerno hvata ili ubija, namjerno uznemirava posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništava ili uzima jaja, namjerno uništava ili oštećuje ili uklanja razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštećuje ili uništava područja razmnožavanja ili odmaranja strogo zaštićenih životinja iz prirode i njihove razvojne oblike, u njihovu prirodnom području rasprostranjenosti u neznatnoj količini ili u mjeri koja neznatno utječe na stanje očuvanja te vrste, osim ako se radi o obavljanju redovnih aktivnosti određenih planovima gospodarenja prirodnim dobrima iz članka 155. stavka 1. ovoga Zakona (članak 153. stavci 2. i 4.),

– provodi aktivnosti i radnje sa strogo zaštićenim vrstama bez dopuštenja ili protivno dopuštenju iz članka 155. stavka 2. ovoga Zakona (članak 155. stavci 1. i 2.),

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

“USPOMENA S KVARNERA” Ulovio, pa pustio i fotografirao morskog psa lisicu od 100 kg
ŠAPTAČ MORSKIM PSIMA Zaštitno lice National Geographica za Morski HR: “Ubijaju milijune radi peraja!”
WWF: Izumiranje morskih pasa kao signal propadanja Sredozemnog mora
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.