Ribar koji je dobio repom od morskog psa lisice: „Imao sam masnicu 3 dana! Pustili smo ga, to je najljepša riba svijeta!“

Foto: Wikimedia / Privatni album

Nakon objave videa o ribolovcima koji su uhvatili morskog psa lisicu, javio nam se i ribar kojem se ova strogo zaštićena vrsta uhvatila na udicu. Morski pas ga je prilikom pokušaja spašavanja od udice, odalamio repom po licu, a masnicu je imao nekoliko dana. Kaže da kao dugogodišnji ribolovac poštuje more, poznaje zakone i morskog psa je pustio. Evo i njegove priče.

Robert Reinninger ribar je iz Medulina koji nam se javio da opiše događaj o kojem su on i njegova ekipa snimili i objavili video. Na videu se ne vidi kraj priče, pa nam je sve ispričao.

– Riba je zakačila udicu na usta i onda se u borbi zapetljala u rep. Kad smo je dovukli do broda, ne možeš drukčije spasit ribu, nego s malom kukom osloboditi najlon oko repa. Vecć tako sam dobio po glavi, a ako bi to išao raditi rukom, bi bilo preopasno – prepričava nam Robert događaj koji se ovih dana odigrao 3 Nm istočno od Ližnjana.

– Riba je imala više od 150 kg. Kad sam je oslobodio, otplivala i hvala Bogu, pukla kraj udice, očito na zube. Maknite svu negativu ribara i neribara koji pojma nemaju o moru. Ja poštivan more od kad san se rodio, tata Istrian, mama blizu toga, odrastao san u moru više nego na kopnu – pojašnjava nam dalje.

– Ja sam profesionalni iccat tuna ribar 2440 pu. Zakačim po 5 lisica na godinu. Sve puštam u more. To je najljepša riba svijeta.

Jeste li prijavili slučajni ulov Državnom zavodu za zaštitu prirode? Naime to se navodi kao dužnost ribara, prema članku 154. Zakona o zaštiti prirode.

– Pitao sam ribarsku inspekciju već odavno i nitko ne spominje prijave. Prijava je obavezna ribarima koji lisicu ili modrulja ulove u mrežu i nema joj pomoći. Ali kad je puštena nitko ne zna ništa o tome. Dajte kontakt, pa ću prijaviti. Nikakav problem. I educirat ostale tunolovce oko mene – tumači Reinninger.

Foto: Osobni album

“Više mi je žao ribe, nego sebe”

Je li vas ozlijedila životinja? Kako se vi osjećate nakon ovog događaja?

– Malo me lupnula repom po glavi. Oko je bilo 3 dana otečeno, ali sve je ok. Jaka je to riba – kaže i podsjeća.

– Ali jos jedan put kažem: Prosječan ribolovac bi presjekao najlon i tako pustio ribu zamotanu da ugine. Ja san je fala Bogu spasio. Više mi je žao nju nego za sebe… volim more. Inače mislim da nju nitko ne lovi namjerno, jer prvo nema vrijednosti, a drugo, to je uvijek slučajni ulov kod tunolova – ispričao nam je ovaj ribolovac iz Medulina koji je nakon ovog susreta s morskom lisicom osim masnice na oku i iskustva, odnio i osmijeh, na svoj račun, kako je nakon udarca repom, poletio po brodu.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ulovili najstrože zaštićenog morskog psa lisicu, koji je ribolovca opalio repom po čelu