Ćorić u Konavlima otvorio kanalizaciju

Foto: DNŽ

KONAVLE – U Konavlima je u nazočnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i Dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, svečano pušten u rad Kanalizacijski sustav Gruda.

Načelnik Općine Konavle Božo Lasić tom je prigodom rekao kako je pretpostavka za razvoj bilo kojeg mjesta da ima kanalizacijski sustav.

– To je bio velik posao, ali posao kojim se nismo puno hvalili. Završili smo kanalizacijski sustav u Cavatu, sada i na Grudi, a u tijeku su i radovi u Moluntu. Ovo je sustav za tisuću stanovnika, ali napravljen je na način da se može dodatno proširiti ako će biti potrebe.

Načelnik Lasić je između ostalog dodao i kako se ovdje radi o cca šest tisuća metara mreže kanalizacijskog sustava te dvije podzemne crpne stanice i biljnom uređaju za pročišćavanje u Konavoskom polju. Također, rekao je i kako je Općina, zajedno sa Županijom, već u pregovorima s Hrvatskim vodama o tome da se napravi akumulacija u Konavoskom polju odakle bi išlo navodnjavanje.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić čestitao je Općini Konavle na investicijama kanalizacijskih sustava Cavtat i Gruda te Uređaja za biološko pročišćavanje otpadnih voda na Grudi.

– To su velike investicije, radi se o 30 milijuna kuna, i time je Općina potvrdila svoju brigu za područje, osobito u onome dijelu koje se odnosi na zaštitu okoliša. Također, čestitam i Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama na sudjelovanju u ovim investicijama, ali isto tako i na brojnim drugim investicijama na području naše županije. rekao je župan te podsjetio na neke od njih:

– Prije nekoliko dana smo obilježili početak radova na nekoliko objekata uređenja toka Neretve i kanalizacije u tom prostoru, imamo projekte aglomeracije Ploča i Metkovića, vrlo skoro očekujemo i potpisivanje za aglomeraciju Dubrovnik. Zajednički radimo na još jednom izuzetno važnom projektu, a to je Zaštita Neretve od zaslanjenja i Projekt navodnjavanja Donje Neretve, vrijednosti više od 500 milijuna kuna, koji smo prijavili na Mehanizam za oporavak i otpornost te se nadamo da će sve proći kako treba i da ćemo vrlo brzo moći započeti i s tim projektom – kazao je župan Dobroslavić.

Foto: DNŽ

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić kazao je kako je zadovoljstvo svjedočiti pokretanju u rad ovog pogona i cjelokupnog sustava odvodnje te dodao kako je činjenica da će ovom investicijom vrijednosti 15 milijuna kuna biti riješen problem odvodnje za cijelo područje Grude.

– Drago mi je da su Hrvatske vode sufinanciranjem ovog projekta iskazale brigu za ovo područje i tako pokazale brigu za ovaj kraj. No, osiguravanje što je moguće više razine vodoopskrbe i odvodnje na prostoru cijele Hrvatske nešto je što je kontinuirano i ne možemo stati s time sve dok sve naše građanke i građani ne budu imali pristup vodi za piće s jedne strane te sustavu javne odvodnje s druge strane.

Ćorić je istaknuo kako županija i svi gradovi i općine i u budućnosti mogu očekivati kontinuiranu potporu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i svih njegovih sastavnica u sufinanciranju svih faza projekata koji se odvijaju i koji će se odvijati na području Dubrovačko-neretvanske županije.

– Župan je sada spomenuo neke projekte koji su realizirani, ali i neke koji tek predstoje i mi se radujemo toj suradnji i činjenici da će naša najjužnija županija po pitanju vodnokomunalne infrastrukture, zaštite okoliša, održivog razvoja i čitavog niza drugih aspekata biti na samom hrvatskom vrhu – zaključio je ministar.

Inače, u Općini Konavle je, također u nazočnosti ministra Ćorića i župana Dobroslavića, potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Općine Konavle i Općine Sveti Petar u Šumi, koju su potpisali načelnici Božo Lasić i Mario Bratulić. Tom je prilikom istaknuto kako je ova Povelja rezultat dosadašnje dobre suradnje, ali i obveza i zalog za uspješnu suradnju i razmjenu iskustava i u budućnosti, a posebice u sektoru razvoja agroturizma.

D.G.