3 min. čitanja

ŽELE IMATI LIJEČNIKA Otočani Elafita ne prihvaćaju odluku o ukidanju ambulante

ŽELE IMATI LIJEČNIKA Otočani Elafita ne prihvaćaju odluku o ukidanju ambulante
Foto: Google Street View / Screenshot

KOLOČEP – Grad  Dubrovnik donio je odluku da se od 1. listopada ukida rad ambulante na Koločepu te punkt hitne medicine na  Lopudu i Šipanu. Stanovnici Elafita tu odluku smatrali su neprihvatljivom i na njihovu reakciju iz Grada Dubrovnika su  izjavili kako će sve ostati isto i da će Grad nastaviti s financiranjem.

“Ovom izjavom lokalni vlastodršci samo su htjeli  zatomiti glas s Elafita, a u pozadini su spremali plan da doktoricu s Koločepa pošalju u Mokošicu. Navedena činjenica  izašla je na vidjelo nekoliko dana poslije. Doktorica Marčić preuzela je Ambulantu u Mokošici, a stanovnicima  Koločepa bila bi dostupna u suprotnoj smjeni i to jedino danima kada bi došla na otok. Ovu odluku grada Dubrovnika  i Doma zdravlja smatramo neprihvatljivom” pišu stanovnici Koločepa u priopćenju kojeg u nastavku prenosimo u cijelosti.

“Doktor je stanovnicima Kalamote prijeko potreban i on mora biti  dostupan cijeli dan i u slučaju hitnih intervencija. Na ovom otoku žive mahom ljudi starije životne dobi koji ne mogu  živjeti bez doktora. Ovom zajedničkom odlukom, gospodin Franković i gospodin Bazdan izravno su ugrozili živote  stanovnika Koločepa. Zanima nas hoće li oni preuzeti odgovornost i podnijeti ostavku kada netko smrtno strada na  Kalamoti zbog odsustva doktora. Ovaj način rada liječnika koji nam žele nametnuti je apsurdan iz više razloga.

Ako  doktorica radi ujutro u Mokošici, onda će na Koločepu biti dostupna tek iza 17 sati. Ako je pak popodne u Mokošici,  ujutro bi bila dostupna stanovnicima Koločepa. Znači li to da bi doktorica Marčić imala radno vrijeme od preko 12  sati? Zanima nas može li gospodin Franković odgovoriti na pitanje što će se dogoditi kada Postira zbog lošeg vremena  ne bude vozila i doktorica više dana ostane u Gradu? U prošlosti se dogodilo više puta da je doktorica spasila život  Kalamotezima svojom pravovremenom intervencijom. Moramo istaknuti da su se stanovnici Koločepa i do sada  teško nosili s hitnim intervencijama iz Dubrovnika. U situacijama kad doktorice ne bi bilo na otoku, zbog korištenja  godišnjeg odmora, stanovnici Koločepa morali su osobnim barkama voziti unesrećene u Orašac, gdje bi ih čekalo  vozilo hitne pomoći.

Događalo se da bi iz Dubrovnika odbili izaći na intervenciju na Kalamotu brodom Lučke  kapetanije ili policije na poziv samih mještana. Ako bi pak i prihvatili poziv, onda bi prvo morali ići po doktora na Lopud zbog nedostatka timova hitne pomoći u Dubrovniku. Do njihovog dolaska prošlo bi više od sat vremena,  zaključite sami što to znači za čovjeka s ozlijedom glave ili srčanim udarom. U izjavama odgovornih mogli smo ćuti da  gore navedeno smatraju zdrastvenim nadstandardom. Mi ovo smatramo osnovom za normalan život na otoku jer  ipak se nalazimo u 21. stoljeću. Može li se gospodin Franković staviti u situaciju da pozli nekom članu njegove obitelji  i da mu iz hitne pomoći odgovore da će doći za sat vremena?

Na jučerašnji prilog Dubrovačke televizije gradonačelnik  je odgovorio da grad nastavlja financirati rad ambulante na Koločepu i da sve ostaje isto. Također je naveo da  medicinske sestre na otoku nema 78 dana i da će zbog njegove odluke doktorica Marčić od sad moći osobno izdavati  recepte i uputnice. Medicinska sestra na Koločepu posljednji put je bila prije nekoliko godina, a dosadašnji sustav  izdavanja recepata i uputnica preko doktora s Lopuda funkcionirao je i više nego dobro. Jedina istina je da ništa nije  isto i da gospodin Franković konstantno svojim izjava pokušava zamazati oči Kalamotezima.

Stanovnici Koločepa  zahtijevaju doktora cijeli dan na otoku, tj. onako kako je i dosad bilo. Ne zanimaju nas javna prebacivanja  odgovornosti s Grada na Dom zdravlja i obratno. Ako navedene institucije nisu u stanju pronaći navedeni iznos,  želimo da nam omoguče da sami financiramo rad liječnika na Kalamoti. Predizborni slogan trenutnih lokalnih  vlastodržaca bio je ”Vrijeme je za Elafite”.

U trenutnom mandatu gospodin Franković nije ništa napravio za  Kalamotu. Jedini projekt bio je javni wc i rajski vrt poviše njega. U kakvom stanju je navedeni projekt jučer smo mogli  vidjeti u prilogu Durovačke televizije. Ponovo se vraćamo na problem Mjesnog odbora na Koločepu koji i po ovom  pitanju šuti i ne radi ništa. Razlog tomu je što su članovi odbora stranačke kolege našeg gradonačelnika, a sigurno  tomu pridnosi činjenica da su dva člana zaposlenici Grada Dubrovnika. Po tko zna koji put osjećamo se kao građani  drugog reda.

Ovim djelom stanvonici Koločepa postaju jedini građani Dubrovnika koji nemaju adekvatnu medicinsku  skrb. Zahtijevamo od gradonačelnika da nam omogući normalan život. Neka pokaže da je on i naš gradonačelnik ta  da Kalamota postoji i izvan predizborne kampanje.”, poručuju u pismu stanovnici Koločepa.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.