1 min. čitanja

Večeras počinje zimsko računanje vremena, evo što se još mijenja

Večeras počinje zimsko računanje vremena, evo što se još mijenja
Foto: Pixabay

Pomicanjem sata unatrag, u nedjelju 25. listopada završava ljetno računanje vremena. Sat će se pomaknuti unatrag u nedjelju u 3 sata ujutro, tako da se 3 sata, 00 minuta i 00 sekundi računa kao 2 sata, 00 minuta i 00 sekundi.

Ljetno računanje vremena prestaje sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena u 2018., 2019., 2020. i 2021. godini, a ponovno se vraća 28. ožujka 2021.

Sa zimskom računanjem vremena sunce će ranije izlaziti, ali će ranije i zalaziti, zbog čega će dani imati više svjetla u jutarnjim i manje svjetla u popodnevnim satima. Konkretno, sunce je u Zagrebu u subotu prije pomicanja sata izašlo u 7:25, a zaći će u 17:55. U nedjelju nakon pomicanja će izaći u 6:27, a zaći u 16:53 sati.

Još se nešto mijenja

Kako je HEP napisao na svojoj službenoj stranici, povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun. Tako će se utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj od 21 do 7 sati.

Zbog pomicanja vremena u željezničkom prometu dva brza vlaka 820/821 na relaciji Split – Zagreb Glavni kolodvor – Split bit će zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu u skladu s voznim redom.

Inače, Europska Unija je već donijela odluku da se prelasci s ljetnog za zimsko vrijeme i obrnuto ukidaju, no rok za ukidanje je pomaknut s 2019. godine na 2021. Međutim, Vijeće EU još nije donijelo konačnu odluku, pa nije sigurno hoće li to biti i zadnje pomicanje sata u EU. Naime, one zemlje koje žele ostati na ljetnom računanju vremena sat bi posljednji put trebale pomicati 28. ožujka 2021., a one koje žele ostati na zimskom računanju vremena 31. listopada 2021. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.