2 min. čitanja

Miljenko Brnić brodograditelj – vizionar

Miljenko Brnić brodograditelj – vizionar
Foto: HRT / Screenshot

PULA –Kad je davne ’75. Miljenko Brnić iz Lenca stigao u Tehnomont – bilo je zapušteno remontno brodogradilište. Danas su vodeći škver u aluminijskoj gradnji.

Miljenko Brnić dragi kolega pripada zadnjoj generaciji značajnih hrvatskih brodograditelja i to je dio jedne plejade znanstvenika projektanata inženjera brodogradnje. Posebno smo ponosni na inozemni angažman mjerljiv u stotinama milijuna eura gospodina Brnića njegovog živog Tehnomonta na talijanskom, nizozemskom i njemačkom tržištu – kaže Zoran Andročec, direktor INGRA, Njemačka.

– Dolaskom Miljenka počeli smo razvijati nove proizvode, počeli smo surađivati s velikim firmama. Radili smo čelične konstrukcije, radili smo za hidroelektrane za tvornice cementa. Tehnološki zahtjevniji poslovi, a i profitabilniji – kazao je ing. Ivan Haler.

– Pogotovo je nas mlade uvijek nekako isticao i želio raditi s nama i gurao nas tako da dobijemo što više odgovornosti i što više posla – rekao je Tomislav Smirčić, predsjednik Uprave Tehnomonta.

Ugovori, gradnje, vizionarstvo i mudre odluke – ono je što spominju kolege i suradnici govoreći o dugogodišnjem direktoru pulskog brodogradilišta Tehnomont. Odnedavno umirovljeni Miljenko Brnić ondje je proveo punih 45 godina. I kad sam sebe predstavlja ne može drugačije do nabrajajući vrijedne brodograditeljske uspjehe, piše HRT.

– Svi su nas ovi brodovi prilično oznojili jer jedino su se ponavljali ovi za Norvežane – tu smo napravili pet ili šest jednakih, ovo drugo su sve bili prototipovi, kaže Miljenko Brnić, umirovljeni direktor Tehnomonta.

Takav je i Millennium Diamond, najveći putnički turistički brod na Temzi.

– Svako ovo staklo ima oko 300 kg, bili smo jako sretni da nije nijedno puklo kad smo brod dizalicom spuštali u more, pojašnjava pokazujući fotografiju gospodin Miljenko.

Tehnomont je prvi obavio bočno porinuće. Danas su vodeći škver u aluminijskoj gradnji, imaju uspješnu podružnicu u Njemačkoj, prije mnogih prepoznali su važnost solarnih toplovodnih panela koje također proizvode. Kad je davne ’75. iz Lenca stigao ovamo – Tehnomont je bio zapušteno remontno brodogradilište.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.