RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zapecene dunje ili mrkatunje

Foto: Katija Puljizević

I dok nam je  sezona mrkatunja ili dunja na izmaku, zaista bi bilo šteta ne zasladiti se joŠ koji put. Dok se kontonjata suši, prisjećam se zapečenih punjenih mrkatunja.Vonjala bi cijela kuća.

Katija Puljizević

Ovo je desert kojeg možete nabrzinu spraviti sa sastojcima za koje sam sigurna da ih svaka domaćica ima u kominu.

Potrebno vam je:

6 velikih mrkatunja ili dunja

Nadjev:

10 dag mljevenih oraha
10 dag suhih smokava iskidanih na sitno
10 dag cukara, 10 dag rastopljenog masla i 4 ožice meda, cimeta po želji.

Foto: Katija Puljizević

Prepolovite dunje, očistite im i izdubite sredinu i stavite ih kuhati u malo vode 15 minuta.

Kad su malo omekšale , izvadite ih i napunite pripremljenim nadjevom, osim masla! Njega ostavite za kraj.

Foto: Katija Puljizević

Složite ih u duguljastu rostjeru, oprezno da se ne okrenu, da stoje jedna do druge! Nabodite s jednim do dva klinčića radi arome. Vodu u kojoj su se kuhale možete iskoristiti k’o podlogu za jedan lijepi voćni čaj s feticom lemuna.

Zalijte ih s rastopljenim maslom, te pecite na umjerenoj vatri. Ispečene dunje stavite na pjat, pospite šećer vanilijom, ohladite i poslužite.

Uživajte u jesenskoj rapsodiji okusa i ne dozvolite da vaše dunje krase samo ormare nego i komine!

Foto: Katija Puljizević

PROČITAJTE JOŠ:

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Zaparene masline

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Kontonjata

RECEPTI DUBROVAČKOG PRIMORJA Smokve u vinu

Vaš komentar