1 min. čitanja

Splitski HGSS-ovci, osim što spašavaju ljude, očistili podmorje na nekoliko lokacija

Splitski HGSS-ovci, osim što spašavaju ljude, očistili podmorje na nekoliko lokacija
Foto: HGSS Split

SPLIT – Završene su sve aktivnosti projekta Hrvatske gorske službe spašavanja stanice Split „Sub Eco” koji je odobren u sklopu programa Zeleni pojas, natječaja za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2019. godine u organizaciji Ine – Industrije nafte, d.d.).

Realizacija ovog projekta je odrađena kroz nekoliko aktivnosti: promocija zajedničke suradnje na projektu, ekološke akcije čišćenja podmorja, te promocije uspješne zajedničke suradnje.

Projekt Sub Eco je združena ekološka akcija čišćenja podmorja na području INI-nih benzinskih postaja za nautičare. Lokacije koje su obuhvatili projektom su Brač (Milna), Šolta (uvala Rogač), Vis i Hvar (Vrboska).

U podmorju oko postaja nalazile su se veće količine guma, plastike, stakla, boca, mreža, ručnika i ostalog sitnog otpada.

https://www.facebook.com/gsssplit/photos/pcb.3225884287520663/3225883860854039/?type=3&theater

Zahvaljujući ovim akcijama iz podmorja je uklonjeno i zbrinuto oko 30 m³ različitog otpada. U suradnji s lokalnim komunalnim institucijama otpad je i adekvatno zbrinut na legalna odlagališta.

Osim samih akcija čišćenja cilj projekta je i podizanje svijesti javnosti o važnosti čuvanja i zašite prirode, a posebno podmorja. U ovim su akcijama sudjelovala 25 ronilaca i 42 volontera iz više različitih udruga.

Pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja Stanice Split, Darko Gavrić, povodom završetka realizacije projekta izjavio je:

– Hrvatska gorska služba spašavanja stanica Split sa svojim znanjem, stručnim kadrom i opremom uz INI-nu financijsku potporu maksimalno se zalaže da bi priroda oko nas bila čista a naša Županija poželjna turistička destinacija. Ovim eko akcijama dokazali smo da se uz minimalna financijska ulaganja, a uz pomoć volontera i istomišljenika kao i lokalne zajednice mogu učiniti velike stvari po pitanju očuvanja i zaštite prirode.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.