4 min. čitanja

Uspješno završen 22. Biograd Boat Show

Uspješno završen 22. Biograd Boat Show
Foto: BBS

BIOGRAD NA MORU – U nedjelju je, uz preljepo vrijeme, koje je izmamilo mnogobrojne posjetitelje, nakon pet dana održavanja, uspješno završen 22. Biograd Boat Show, kao najveći nautički sajam u Srednjoj  Europi i jedan od svega tri održana u ovoj specifičnoj godini.

Izlagači, njih preko 240, svi članovi udruženja HGK vezani uz nautiku, 60-tak vlasnika, operatera i agenata charter plovila, kao i svi zainteresirani za poslovne kontakte, kojih je putem B2B platforme održano preko 300, i mnogobrojni posjetitelji, među kojima iznenađujuće velik broj stranaca izražavaju zadovoljstvo poslovnim ali i općim zdravstvenim i sigurnosnim mjerama koje su pratile organizaciju sajma.

Foto: BBS

Produljenje sajma za jadan dan omogućilo je svima zainteresiranim da ostvare željene kontakte uz izbjegavanje gužvi, održavanje socijalne distance i poštivanje epidemioloških mjera koje su pažljivo pripremljene. Lijepo vrijeme tijekom srijede, četvrtka i petka dovelo je mnogobrojne posjetitelje na obilazak sajma, a nakon subotnje kiše i smanjenja posjeta, povratak sunčanog vremena u nedjelju omogućio je lijep oproštaj od sajma.

Prethodno ublažavanje mjera ograničenja putovanja u Hrvatsku odnosno Zadarsku županiju od strane Njemačke, Austrije i Slovenije razlogom je da su posjetitelji mogli uživati  u značajnom broju izloženih plovila veće duljine, do 20-tak metara. Ljubitelji brodova, uživali su u hrvatskim premijerama jer luksuzni brend Fairline imao je premijeru svoje motorne jahte “Targa 45 GT”, talijanski brend Absolute najnovijeg modela “Absolute 47 Fly”. Premijerne izložbe imali su i: katamarani Excess 12 i ELBA 45, te luksuzne jedrilice First 53 Yacht, Terra Nauta 28, Merry Fisher 795 Serie 2, Saxdor 200 Sport i Rand Mana 23.

Foto: BBS

Biograd B2B i 2. Croatia Charter Expo

Kroz Biograd B2B platformu za poslovno umrežavanje nautičkog sektora uz fizičke kontakte ove godine nautičkim tvrtkama omogućeno je sudjelovanje na daljinu i zakazivanje sastanaka s biogradskim B2B članovima putem Zoom video razgovora. To je razlogom rekordnih preko 300 održanih kontakata.

Svjetski čuvenim hrvatskim charterašima kroz dvodnevni 2. Croatia Charter Expo osim u hali B omogućeni su kontakti na plovilima na za njih posebno određenom gatu. Uz prijavljene sudionike iz charter kompanija koje upravljaju sa 1.600 charter plovila, pristigli agenti i vlasnici 30-tak drugih charter tvrtki,  koje su ih kontaktirale i ugovarale poslove za iduću, makar neizvjesnu, godinu, umrežili su veliku većinu od gotovo 5.000 plovila s koliko raspolaže hrvatski čarter. Vrijedi istaći da su se domaćim nautičarima, charterašima i tvrtkama u fizičkim i virtualnim kontaktima pridružile i kompanije iz Velike Britanije, Francuske, Belgije, Poljske, Slovenije, Španjolske, Italije, Austrije, Njemačke i Češke Republike.

Foto: BBS

4. Dani Hrvatske nautike HGK

Tijekom sajma Hrvatska gospodarska komora održala je svoje 4. Dane hrvatske nautike uz održane sjednice, neke i izborne, udruženja marina, male brodogradnje, pružatelja usluga na plovilima – charter, turističkih brodara, te Zajednice ronilačkog turizma, odnosno svih predstavnika realnog sektora nautičke industrije i turizma. Poslovni dionici hrvatske nautike imali su priliku susresti se s predstavnicima Ministarstva turizma i sporta, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kao i Hrvatske turističke zajednice, te iznijeti svoje rezultate, ali i brige, i potrebe za iduću sezonu.

Foto: BBS

Kontinuitet i sigurnost

Kako je na otvaranju sajma i naglasio Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d., domaćina i organizatora sajma, kontinuitet održavanja sajma i sigurnost, ona zdravstvena, i izlagača, posjetitelja i zaposlenika, bila su dva ključna naizgled suprotstavljena pola u planiranju organizacije ovog sajma. Izniman interes poslovnih dionika, uz logističku ozbiljnost Ilirije kao organizatora, razlozi su da je sajam uspješno nastavio kontinuitet održavanja. Poštivanje epidemioloških mjera i naputaka javno zdravstvenih službi i ekipiranost organizatora, uz činjenicu da je riječ o sajmu na otvorenom, razlogom su udovoljavanja kriteriju zdravstvene sigurnosti. Uz sve mjere predostrožnosti, i pojačane službe, potvrda svekolike brige je i to što je zadarski Zavod za javno zdravstvo stranim posjetiteljima, jer nekima su se od dolaska na sajam do povratka izmijenili uvjeti, dogovorno s Ilirijom omogućio neposredno uz sajam testiranje na Corona virus, zbog nekima neophodnih potvrda.

Foto: BBS

Svojevrstan “homage” hrvatskoj nautici

Bio je ovogodišnji Biograd Boat Show i svojevrstan “homage”, odnosno iskaz zahvale i poštovanja spram hrvatske nautike kako od strane organizatora tako i predstavnika Ministarstva turizma i sporta odnosno Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.  Naime s njime je sezona otvorena jer je bio naš adut i konkurentska prednost. Nautički turizam kao hrvatski najelitniji proizvod, po uvjerenju sudionika, biti će hrvatski adut i u idućoj turističkoj godini.

Biograd na Moru, kao kolijevka hrvatske nautike, i Ilirija kao tvrtka koja je pred 44 godine prva u zemlji planski izgradila marinu i nabavila 30 charter plovila, kao rodonačelnik ove djelatnosti, bili su prava adresa za takav susret, kojim će se sigurno doprinijeti temeljnoj misli koju je uime organizatora istakao direktor Ilirije Goran Ražnjević:

– Vjerujem da će program Biograd Boat Show-a ubrzati umrežavanje, razmjenu informacija i povezivanje poslovnih nositelja te time olakšati pripremu složene poslovne 2021. godine.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.