3 min. čitanja

Rijedak primjerak motora zrakoplova nakon 76 godina na dnu mora ide na restauraciju

Rijedak primjerak motora zrakoplova nakon 76 godina na dnu mora ide na restauraciju
Foto: MCPA Zadar

RIVANJ/ZADAR – Arheolozi Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru izvukli su zrakoplovni motor Rolls Royce Merlin iz Drugog svjetskog rata, nedavno pronađen kod Rivnja i poslali ga na restauraciju, nakon koje će trajno biti izložen u Prezentacijskom centru podvodne arheologije u Zadru.

Što su to oni pronašli i zašto je jedan zrakoplovni motor toliko važan arheolozima, odgovorio nam je Roko Surić iz Odjela prezentacije podvodne baštine Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

https://www.facebook.com/200489653301624/photos/pcb.4041902269160324/4041900852493799/?type=3&theater

Točna lokacija zrakoplova još uvijek nepoznata

– Glavni razlog spašavanja i dugotrajne restauracije i konzervacije upravo izvađenog zrakoplovnog motora Rolls Royce Merlin je plan da se motor izloži u budućem Prezentacijskom centru podvodne arheologije MCPA Zadar koji će svoje mjesto pronaći u zgradi nekadašnje crkve sv. Nikole u Zadru.

Zrakoplov je prema svemu sudeći u more dospio u rujnu 1944. godine. Postoje indicije gdje je zrakoplov pao u more, no njegova točna lokacija još nije definirana. Međunarodni centar za podvodnu arheologiju će u sklopu Programa Ministarstva Kulture i medija “Podvodno arheološko rekognosciranje Zadarske Županije” uskoro napraviti detaljno arheološko istraživanje podmorja na pretpostavljenoj poziciji. Nije sasvim jasno kako je motor završio u uvali Dobrinka na otoku Rivnju. Vrlo vjerojatno ga je na tu poziciju u nekom trenutku dovukla koća. Stanovnici Rivnja su nam ispričali kako oni za motor u toj uvali znaju već minimalno 50 godina, no pretpostavljali su kako se radi o odbačenom brodskom motoru – priča nam Surić.

Foto: MCPA Zadar

– Ovakav motor bitan je jer je trenutno jedini poznati motor tog tipa koji je pao u borbama u Drugom svjetskom ratu na Jadranu. Nakon detaljnih istraživanja, kad se utvrde sve činjenice moći će se rekonstruirati kompletna priča oko zrakoplova i ta priča mogla bi se predočiti javnosti u budućem prezentacijskom centru.

Čišćenjem obraslina i korozije možda će se otkriti pločice s detaljima zrakoplova, što će dati svojevrsnu potvrdu cijeloj priči.

Foto: MCPA Zadar

Dostupnost i lokacija u plitkom moru doprinjeli su opasnosti da se ovako vrijedan nalaz zauvijek izgubi u krijumčarskim akcijama, jer je poznato da su dijelovi zrakoplova izuzetno traženi u kolekcionarskom svijetu.

Takav scenarij zauvijek bi osiromašio podvodno kulturno bogatstvo Republike Hrvatske, a time bi se ujedno izgubio i važan dio slagalice koja čini priču o Drugom svjetskom ratu na našem prostoru.

Ponukani tom činjenicom, odlučili smo se za akciju izvlačenja, restauriranja i konzerviranja i konačno prezentiranja ovog vrijednog nalaza – završava Surić.

Jurica Gašpar

Foto: MCPA Zadar
Foto: MCPA Zadar

PROČITAJTE JOŠ:

VAŽAN NALAZ KOD RIVNJA Zadarski arheolozi iz mora izvadili motor lovca iz Drugog svjetskog rata
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.