2 min. čitanja

Troje ozlijeđenih, više požara i oštećenja imovine zbog masovnog ilegalnog korištenja pirotehnike u Splitu

Troje ozlijeđenih, više požara i oštećenja imovine zbog masovnog ilegalnog korištenja pirotehnike u Splitu
Foto: Youtube / Screenshots

Navijačka skupina Torcida u utorak je proslavila svoj 70. rođendan. Barem su tako najavili, jer s obzirom da prema aktualnim epidemiološkim mjerama nisu dozvoljena veća okupljanja u gradu, slavlje su Splićani nastavili iznad grada. I to na najopasniji mogući način, masovnim ilegalnim korištenjem pirotehnike od kojih su posljedice vidljive već ujutro u prvom izvještaju splitske policije, koja očito u ovom događaju vidi ne vidi veći problem. Što je zapravo napravila splitska policija da zaštiti građane od ozbiljne ugroze po živote, zdravlje i imovinu i radi li se o ozbiljnom sigurnosnom propustu?

Na području Splita, sinoć između 23:10 i 00:30 sati došlo je do izbijanja nekoliko požara u kojima su oštećene izolacije na krovovima na četiri zgrade i oštećeno je jedno osobno vozilo.

Uslijed korištenja pirotehnike ozlijeđene su tri osobe (jedan muškarac je zadobio tešku tjelesnu ozljedu, a dvojica lakše tjelesne ozljede, sva trojica su nakon pružene liječničke pomoći otpušteni iz bolnice). U odnosu na događaje u kojima su nastala oštećenja imovine provest će se izvidi, izvijestila je Splitsko-dalmatinska policija, koja nadalje u izvještaju tvrdi da “nisu zabilježeni neki drugi značajniji negativni sigurnosti događaji” i da “na području drugih gradova, općina i mjesta  nije bilo dojava o ozlijeđenim osobama i materijalnoj šteti”.

Pošto splitska policija ne bilježi “značajnije negativne sigurnosne događaje”, a iznad glava im je gotovo sat i pol vremena bio Bejrut u najgorim ratnim okršajima, pitali smo glasnogovornicu splitske policije, da nam to i potvrdi.

Je li prijavljeno korištenje pirotehnike i prema vašim informacijama tko je jučer koristio ilegalna pirotehnička sredstva?

– Nismo imali prijavljana javna okupljanja. Odluka je na snazi o epidemiološkim mjerama, pa okupljanja nije moglo ni biti.

Ali nisam vas pitao o okupljanjima, naime iznad Splita se jučer “okupilo” na tisuće eksplozivnih i pirotehničkih sredstava za koja trebaju dozvole i policija bi trebala biti upućenja u njihovo korištenje.

– Imali smo u vidu javno objavljenu objavu obilježavanja rođendana. Navijačka skupina je to objavila, ali nije bilo javno okupljanje.

Jeste li priveli nekoga zbog ovih radnji?

– Provodimo izvide ali nismo.

S obzirom da je u javnom prostoru najavljeno ovakvo što, zašto policija nije preventivno reagirala ili smatrate normalnim ovakvu masovnu i nedozvoljenu upotrebu sredstava s kojima su doista ugroženi ljudi, njihovo zdravlje i imovina?

– Zabilježili smo ozlijeđene 3 osobe, jedna s teškim tjelesne ozljede i sva trojica su nakon pružene liječničke pomoći otpušteni iz bolnice. S tim u vezi provodimo izvide.

Dobro, to ste poslali u priopćenju, no je li policija aktivno reagirala na organizatore ovih opasnih radnji?

– Bili smo nazočni na terenu u sklopu svojih redovitih zadaća. Provodimo izvide Ne možemo vam dati više informacija o tome kakve izvide provodimo.

Mogu li se građani osjećati sigurnima u Splitu?

– Mogu – zaključila je glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić.

Radi li se o propustu policije ili ozbiljnom presedanu na štetu zdravlja, imovine i života građana? Upit smo poslali i Ministarstvu unutarnjih poslova, jer nakon ovakve “proslave rođendana” jedne navijačke skupine, legitimno se možemo zapitati: uživamo li doista “sigurnost i povjerenje”, u krilatici kojom se toliko često hrvatska policija želi javno predstaviti?

J.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.